Bu koleksiyonu yapan 6 kişiden biri de Kütahyalı

Kütahyalı Birol Akdemir, hobi olarak çıktığı bu yolculukta yaptığı koleksiyon ile bu alandaki 6 kişiden biri olması sebebiyle listede Kütahya’nın da adının yer almasını sağladı.

Dünyanın ilk yapı malzemesinin koleksiyonunu yapıyor

Akdemir Toprak Sanayi A.Ş Yöneticilerinden olan Birol Akdemir, Dünya tarihinde imalatı yapılan ilk yapı malzeme olan tuğlanın koleksiyonerliğini yapıyor. Akdemir, bu alanda yıllardır uğraşı vererek çeşitli boyut ve şekillerdeki tuğlaları koleksiyonuna dâhil ediyor. Birol Akdemir, tuğla uğraşısının yanında ayrıca kiremit koleksiyonu da yapıyor.

Tuğla deyip geçmeyin! Birçok özelliği ile dikkat çekiyor

Koleksiyoner Akdemir ilk olarak tuğla ile ilgili olarak bilgiler vererek tuğlanın Dünya tarihinde imalatı yapılan ilk yapı malzemesi olduğunu belirtti. Tuğlanın kil ve suyun karışımıyla elde edilerek yüksek ısıdaki fırınlarda pişirilerek kullanılır hale geleceğini aktaran Birol Akdemir, “Tuğlanın özelliklerine bakılacak olursa; tuğlalar nefes alan, insan sağlığına zararı olmayan, ısı ve nemi dengeleyen, yüksek mukavemeti olan, dış tesirlere dayanıklı, Isı geçirmeyen, binaya nefes aldıran bir yapı malzemesidir.  Tuğlalar günümüz bina yapımlarında, şömine ve ocaklarda, kullanılan dekoratif amaçla dış cephe kaplamalarında da kullanılır” dedi.

“15 bin yıllık geçmişe sahiptir”

Tuğlanın tarihine ışık tutan Koleksiyoner Birol Akdemir, “Antik çağlarda ilk yerleşim yerlerinde tuğla yapımına uygun olan nehir ağızlarına kurulduğu bilinmektedir.  Bölgede yapılan kazılarda antik döneme ait pişmemiş kil tabletler bulunmuştur.  Pişmemiş kil tabletlerde yapılan karbon testleri sonucu kil tabletlerin M.Ö. 13.000 yıllarına ait olduğu ortaya çıkmıştır. Günümüzden 15.000 yıl önce ilk tuğlanın yapıldığı söylenebilmektedir.  Literatürde terracotta (pişmiş ürünler) diye bilinen tuğlalar, Babil’in asma bahçelerinde 85 milyon tuğla ile inşa edilen ilk tuğla yapı kompleksidir” diye konuştu.

Merakı işine renk kattı

Yeni ufukların merakla keşfedildiği Dünyamızda Birol Akdemir’de bu koleksiyona merakı sebebiyle başladığı belirtiyor. İşinin kiremit ve tuğla imalatı olmasının da büyük pay sahibi olduğunu belirten Akdemir, “Yıllarca işimiz gereği kiremit ve tuğla imalatı yaptığımızdan dolayı, farklı tuğla ve kiremitlere merakım neticesinde, uzun zaman önce tuğla ve kiremit toplamaya başladım. Her bulduğum ürünlerde ebat, şekil, sırlı veya sırsız tuğlalar ile farklı logoları olan, bazıları yurt dışında üretilmiş, bazı ürünler ise İstanbul ve çeşitli illerde imal edilmiş olan Gayrimüslimler ve yerel halk tarafından üretilmiş tuğla ve kiremitler bulmaya başladım. Şu ana kadar farklı dönemlerde, farklı şehir ve ülkelerde üretilmiş olan 400 adet tuğla ve 150 adet ürününü koleksiyonuma kattım” dedi.

“Meraklı ve ilgililer yararlansın diye müze açmayı planlıyorum”

Son olarak bu konudaki gelecek planlarında değinen Koleksiyoner Birol Akdemir, “İlerideki hedefim edindiğim koleksiyonerlikle birlikte farklı tuğlalardan oluşan materyallerden ve bir çeşit kültürel mirasımız olan tuğla ve kiremit ürünlerini eski eser meraklıları, mimarlar, mühendisler ve ilgili bölümlerde eğitim gören arkadaşlarında yararlanabileceği, etnoğrafik müze açmayı planlamaktayım” ifadelerini kullandı.

Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

PAYLAŞ