Vekil olduğu Kütahya’da çalıştayı gerçekleştirildi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya il protokolünün katılımıyla düzenlenen Kütahya’dan Doğan Büyük Türkiye İdeali: Adnan Menderes ve 27 Mayıs başlıklı çalıştaya ev sahipliği yaptı.

Protokol katılım gösterdi

Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörlüğü ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Amfi-2’de düzenlenen çalıştaya Kütahya Valisi Musa Işın, Kütahya milletvekilleri Av. Adil Biçer, Ecz. İsmail Çağlar Bayırcı ve Mehmet Demir, Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, dekanlar, AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

“27 Mayıs Türk demokrasisinin kara günü”

Protokol üyelerinin açılışını yaptığı DPÜ Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörlüğü ve Demokrat Parti Dönemi Kütahya Fotoğraf Sergisi’nin ziyaret edilmesinin ardından başlayan çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Bugün 27 Mayıs’ın yıldönümünde hepimiz hüzünlüyüz. Türk demokrasisinin 14 Mayıs 1950’deki bayramına sunduğumuz katkıyla da övünüyoruz. 1877’de başlayan demokratik tecrübemiz, 1950’de halkımızın iradesiyle sandığa yansımış. ‘Egemenlik milletindir’ düsturunu yerine getiren Demokrat Parti’nin zaferi, bu topraklarda Adnan Menderes’in milletvekili seçen hemşerilerimiz sayesinde kazanılmıştır.

 Yine bir Mayıs günü, 27 Mayıs tarihinde, pek çok bakımından Türkiye’ye o güne kadarki altın çağını yaşatan Adnan Menderes, darbeciler tarafından Kütahya’da derdest edildi. İşte o gün, Türk demokrasinin, Türk tarihinin kara günü. Bu kara günleri bir daha yaşamak istemiyoruz. Onun için rahmetli Adnan Menderes ve arkadaşlarını her daim hayırla anıyoruz.”

“Her ne olursa olsun demokrasiden vazgeçmemeliyiz”

Kütahya’nın hem kuruluşun hem de kurtuluşun şehri olduğunu ve aynı zamanda demokrasinin temellerinin atıldığı yer olduğuna dikkat çeken Musa Işın, 21 Temmuz 1946’da yapılan ilk çok partili seçimde Kütahya’dan milletvekili seçilen Adnan Menderes’in siyasi hayatının 27 Mayıs 1960 darbesinde Kütahya’da tutuklanmasıyla sona erdiğini hatırlattı. Vali Işın, “Her halükârda bir ve beraber olmak zorundayız. Bireylerin fikir ve düşünceleri ne olursa olsun, şiddete başvurmaksızın temel hak ve hürriyetlerini kullanmaları ve demokrasiden vazgeçmemeleri gerekmektedir. Hukuk devletinin üstünlüğünü ihdas edecek şekilde yolumuza devam etmek bizim için olmazsa olmazdır” diye konuştu.

Prof. Dr. İnaç başkanlık yaptı, konuşmacılar enine boyuna değerlendirdi

Açılış konuşmalarının ardından başlayan çalıştayın Prof. Dr. Hüsamettin İnaç başkanlığındaki ilk oturumunda Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yalçın Yılmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmed Ali Gemuhluoğlu, yaptıkları konuşmalarda Adnan Menderes’in siyasi kişiliğini ve Türk siyasetine katkılarını farklı perspektiflerden değerlendirerek katılımcıları bilgilendirdiler.

Günümüze olan yansımalarına bakıldı

Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu başkanlığındaki ikinci oturumda ise Prof. Dr. Şerif Demir, Prof. Dr. Serkan Dilek ve Prof. Dr. Serhan Yücel, Adnan Menderes’in önderliğindeki kalkınma hamlelerinin ve sonuçlarının bugünün siyasetine nasıl etkiler bıraktığını örneklerle açıkladılar. Panel, soru cevap bölümünün ardından konuşmacılara teşekkür edilmesiyle sona erdi.

Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz

PAYLAŞ