SENSÖRLE TAKİP EDİLECEK

Kütahya Belediyesi, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın talimatı doğrultusunda “Akıllı Şehir Kütahya” sloganı ile çöp konteynerlerini akıllı hale getirerek, şehrimizi teknolojiye entegre etmeye ve tasarruf politikaları geliştirmeye devam ediyor.

Temizlik hizmetlerinde, yeraltı çöp konteynerlerini merkezden takip edip, çöp doluluk miktarına göre ekip yönlendirme dönemi başlatılıyor. Geliştirilen sistem sayesinde hem vatandaşlarımıza optimum hizmet sağlanacak hem de maliyetten tasarruf edilecek.

Projenin ilk etabının tamamlandığı 75. Yıl Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık; “Bugün Kütahya’mızda uygulamaya koyduğumuz “Akıllı Şehir Kütahya” projemizin bir bileşenini sizlerle paylaşmak üzere buradayız.

“Akıllı Şehir Kütahya” projemiz kapsamında ARGE çalışmaları Kütahya Teknokent’te yapılan özel sensörler, konteynerlerdeki çöp doluluğunu uzaktan takip edilebiliyor. 75. Yıl Mahallemizde ilk etabı tamamlanan projemizin, ilimiz merkezindeki tüm yeraltı konteynerlerine uygulamayı planlıyoruz. Geliştirilen sensörler ve algoritmalar ile tüm konteynerlere gitme ihtiyacı olmadan, geleneksel çöp ve atık toplama sistemlerine verimli araç planlaması sunuluyor. Bu yenilikçi ve çevreci çözüm, her bir konteynere yerleştirilen kablosuz doluluk algılama sensörleri sayesinde gerçekleştirilecek.

Sensörler çöp konteynerlerinin doluluk oranını anlık olarak ölçerek, makineler arası iletişim (M2M — machine to machine) teknolojisi ile veriyi kontrol merkezine göndermektedir. Toplanan bu verilerin işlenmesi sonrasında ise belirli bir bölgeye ait belirli sayıdaki çöp konteynerleri arasından hangilerinin o gün toplanması gerektiği belirlenecek ve o güne özel bir atık toplama rotası oluşturulacak. Burada amaç tamamen optimize edilmiş bir rota oluşturarak, gereksiz zaman ve enerji kaybı yaşanmasını engellemek, karbondioksit salınımını azaltmak ve çöp toplama maliyetinde yüzde 50’ye varan azalmalar sağlamaktır. Sistemin Belediyemize ve şehrimize katkı sağlayabilmesi için vatandaşımızın yeraltı konteynerlerinin bulunduğu noktalarda, çöpleri konteynerlerin içine atmaları büyük önem arz etmektedir”  dedi.

PAYLAŞ