Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, yeni eğitim yılının korona virüs gölgesinde başlayacak olmasının fırsat eşitsizliğini artıracağını bildirip, Kütahya’da bulunan okulların pandemi dönemine ise uygun olmadığına dikkat çekti.
Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz yaptığı yazılı açıklamada yeni eğitim yılının pandemi gölgesinde açılacak olmasına dikkat çekti.
“En büyük hazinemiz gençlerimiz ve çocuklarımızdır. Eğitim bizim ve ülkemizin en önemli gündemidir. Ülkemizde gençlerimiz ve çocuklarımız arasında eğitimde fırsat eşitsizliği had safhadadır. Özel paralı eğitimime teşvik dahil verilerek desteklenirken, devlet okullarının temel ihtiyaçları bile karşılanmayarak devlet okullarında eğitim alan çocuklarımız mağdur edilmektedir” ifadelerini kullanan Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, açıklamasında şunlara değindi:
“Hal böyleyken Corona Virüs Pandemisi eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin katlanarak artmasına neden olmuştur. Eğitimle ilgili eksikler, devletin tüm imkanları bu alana yönlendirilerek, seferber edilerek çözüm üretilmelidir.
Kütahya’da Merkez İlçede 16 olmak üzere toplam yirmi dokuz eğitim binası yıkılmak üzere boşaltılmıştır. Bu binalardan 24 tanesi okul, 4 pansiyon, 1 Halk Eğitim Merkezidir. Bu okullarda eğitim görmekte olan öğrenciler başka okullara aktarılmıştır. Yüz yüze eğitimin açılması durumunda yoğun bir öğrenci mevcudu ile ikili eğitim yapılmak zorunda kalınacaktır.
Merkez İlçede kötü olan durum, nüfus yoğunluğundan dolayı tüm ortaokul öğrencilerin yarısı 7 okula sıkışmış, kalan yarısı ise 42 okula yayılmış durumdaydı. Öğrenci yoğunluğunun yaşandığı okullarda herhangi bir planlama yapılmadan yıkım kararı alınması öğrencilerimizi ve aileleri büyük ölçüde mağdur etmiştir, derinden etkilemiştir.
Çoğu okulda ikili eğitim sistemi olacaktır. Normalde uygun olmayan bu durum ülkemizi ve şehrimizi derinden etkileyen pandemi döneminde kesinlikle çok olumsuzdur ve kabul edilemez. Pandemi döneminde okul mevcutlarının ve sınıflarda metrekareye düşen öğrenci sayısının düşürülmesi gerekirken okul birleştirmeleriyle istenmeyen yoğunluk oluşturulmaktadır.
Okulların ihaleden sonra yapımı tamamlanarak eğitime geçme süresi ortalama üç yıldır. Henüz yıkım hazırlığı olan okullar ne zaman yapılacak ve tamamlanarak eğitime hazır hale gelecektir? O zamana kadar halen 30-40 kişilik sınıflarda eğitim almakta olan çocuklarımızın durumu ne olacaktır? Normalde uygun olmayan eğitim koşulları Pandemi dönemine hiç uygun değildir.
Okullarda yıkım ve yeniden yapım uygulanacaksa dahi, bu planlanarak ve öğrenciler ve aileleri mağdur edilmeden uygulanmalıdır.”
“SORUNLAR DEVAM EDECEK”
Pandemi döneminin sona ermesinin en büyük temennileri olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Kütahya’daki eğitim sorunlarının devam edeceğinin altını çizdi.
İl Merkezinde bulunan öğrenci yoğunluğunun ikili eğitim problemlerinin yanı sıra pandemi gölgesinde devam edecek olduğuna işaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz açıklamasında şunlara dikkat çekti:
“Kütahya’mıza gelen ödeneğin her yıl %20 si eğitime tahsis edilmektedir. 2019 yılı için 25 milyon, 2020 için yaklaşık 30 milyon TL.dir. Ancak bu tahsise rağmen eğitim konusunun ana problem sahalarının çözümüne yönelik uygun çalışma yapılmadığı görülmektedir. Özellikle il merkezinde öğrenci yoğunluğu ve ikili eğitim problemleri pandemi öncesinde de devam etmekteydi.
Örneğin yaklaşık 1800 öğrencinin eğitim aldığı Linyit İlkokulu ve Ortaokulunun ilkokul kısmını taşımak üzere Osmancık İlkokulu inşa edilmişti. İlkokul öğrencileri için inşa edilmiş olan bu binaya ilkokulu almak yerine plan değişikliği yapılarak Meslek Lisesi taşındı. Tuvaletleri ve tüm oluşumları küçük öğrenciler için düzenlenen bina yeni dönemde lise öğrencilerine hizmet verecektir. 1800 öğrencinin sıkıştırıldığı Linyit ortaokulu binasında ise yaklaşık 40 kişilik sınıflarda ikili eğitime devam edilecektir. Oysa ki Linyit Okul binasına 200 m mesafede bulunan ve olması gerekenden çok büyük olan yeni Milli Eğitim Müdürlüğü binası, meslek lisesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ortak kullanımına sunulabilirdi. Bu şekilde aralarında 200m olan birinde 1800 öğrencinin birinde sadece eğitim yönetiminin kullandığı binalardaki çağ ve zihniyet farkı ortadan kaldırılabilirdi.
En büyük dileğimiz pandeminin kısa sürede sona ermesidir ancak görüyoruz ki pandemi sonlansa bile Kütahya’mızda eğitim sorunları maalesef bir süre daha devam edecek.
İlimizde kamu binası olarak ihtiyacın çok üzerinde inşa edilen Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Belediye Binası gibi kamu binaları Milli Eğitim bünyesine alınarak okula çevrilmeli ve çocuklarımızın güvenli bir şekilde eğitimi için kullanılmalıdır. Daha önce Valilik binasında hizmet veren müdürlükleri, kamu kaynaklarını israf ederek inşa ettikleri saraylarını çocuklarımıza terk etmeye çağırıyoruz.
Çocuklarımız yarının gençleri ve geleceğimizdir. Tüm Kaynaklarımızı seferber ederek onların en sağlıklı şekilde eğitim almaları için harekete geçmenin vakti gelmiştir de geçmektedir.”