Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan canlı bağlantı ile katıldı.
Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in canlı bağlantı ile katılımıyla yapıldı. Törende konuşan Erişah Arıcan, kadim medeniyetlere binlerce yıl ev sahipliği yapan Anadolu’da dünyanın ilk borsasının Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde kurulduğunu kaydederek, yaklaşık 1750 yıl önce Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen Aizanoi binasında hem borsa işlemlerinin yapıldığını hem de enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan mal satış bedellerinin taş bloklar üzerine işlendiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kütahya’ya canlı bağlantı kurdu
Borsa İstanbul’un 150. yılı dolayısıyla gong çalınmadan önce canlı olarak dünyanın ilk borsasına ev sahipliği yapan Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti’ne bağlanıldı. Kütahya Valisi Musa Işın, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Şenol Duman ve Çavdarhisar Kaymakamı Abdullah Gedik’in hazır bulunduğu alanda gong çalındı.
Dünya’ya tanıtacağız
Kütahya Valisi Musa Işın, program sonrasında bir konuşma yaparak “programın Kütahya’da düzenlenmesinden dolayı memnun olduklarını söyledi. Antik Kentin bütün ihtişamıyla anıtları ve eserleri ile ortaya çıkacağını vurgulayan Işın, arkeologların Aizanoi’nin Efes’ten daha önemli olduğunu söylediklerini ifade ederek bu hazineyi ortaya çıkaracaklarına vurgu yaptı.
Aizanoi Antik Kenti
Tarihin binlerce yıllık şahidi, insanlığın ortak mirası, zamana meydan okuyan görkemli yapısıyla, Türkiye’nin en güzel antik kentlerinden biri Aizanoi Antik Kenti. Penkalas Nehri’nin (Koca Çay) iki yanına kurulmuş, Zeus’un kızlarından su perisi Erato ile Arkadia kralı Arkas’ın oğlu Azan’ın kenti, Frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkezi Aizanoi. İnsanlık tarihinin en önemli tapınaklarından ilk borsasına, sütunlu caddesinden sporla sanatın iç içe olduğu stadyum-tiyatro kompleksine, hamamlarıyla, köprüleriyle geçmişten geleceğe seslenen eşsiz bir kent Aizanoi…
İlklerin antik kenti
UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve “İkinci Efes” olarak bilinen, tarihi MÖ 3000’li yıllara dayanan Aizanoi Antik Kenti Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde, il merkezine 50 km. uzaklıkta. Dünyanın ilk borsası, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı ve dünyanın ilk örneklerinden Stadyum-Tiyatro kompleksiyle Roma döneminin en önemli kentlerinden biri. Şehrin kuzeyinde yer alan 13 bin 500 kişi kapasiteli Stadyum ve 20 bin kişi kapasiteli Tiyatronun bir kompleks şeklinde yapılması ise antik dönemin tek örneği.
Tarihteki ihtişamına kavuşması için çalışmalar sürüyor
Heredot’un dünyanın en eski kavmi olarak nitelendirdiği Frigler, kentte rastlanan ilk topluluktur. Büyük Frigya ve Küçük Frigya şeklinde ikiye ayrılarak yönetilen Frig devleti içinde Aizanoi, Küçük Frigya’nın önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Friglerden sonra bölgede sırasıyla Kimmer, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Bergama Krallığı ve M.Ö.133’de Roma imparatorluğunun hâkimiyeti görülür. Şehir Roma döneminde piskoposluk merkezi olarak önemini korumuştur. Helenistik dönemde bu bölge değişimli olarak Bergama’ya ve Bithynia’ya bağlı iken MÖ 133’de Roma egemenliğine girmiştir. Roma imparatorluk döneminde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşmiş ve ünü bölge sınırlarını aşmış olan Aizanoi’ de kesin kentleşme bulgularına ancak MÖ 1. yy. sonlarına doğru rastlanmaktadır. Yine ilk sikkelerin bu dönemde basıldığı bilinmektedir. Aizanoi antik kenti en parlak dönemini MS 2 yy.’da yaşamış, büyük imar faaliyetleri görmüş ve bu dönemde birçok yapı inşa edilmiştir. Erken Bizans döneminde piskoposluk merkezi iken, 7. yy. dan itibaren bu önemini yitirmiştir. Tapınak düzlüğü Orta Çağda bir hisara dönüştürülmüştür. Selçuklular döneminde Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmasından dolayı buraya Çavdarhisar adı verilmiştir. Aizanoi 1824 yılında Avrupalı gezginlerce yeniden keşfedilmiş,1830-1840’lı yıllarda incelenmiş ve tanımlanmıştır. 1926 yılında M. Schede ve D. Krencker başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsünce ilk kazılar yapılmıştır. 1970 yılından bu yana her yıl sistematik olarak devam kazı çalışmaları şu anda Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Özer başkanlığında yürütülmektedir. Roma döneminde antik kentte yaklaşık 80 bin kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir. Kalıntılar arasında Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 15 bin kişi kapasiteli tiyatro ve tiyatroya bitişik nizamda yapılmış 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Koca Çay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları, kapı yapıları bulunmaktadır. Aizanoi Antik Kenti; Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaştır.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz.