Çalışarak batıyoruz

Çalışarak batıyoruz

S.s. Merkez Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Aziz Gürbüz Toplu ulaşım esnafının tedbirler neticesinde kapasitenin altında yolcu taşımasından dolayı geçinmekte sıkıntı çektiğini ifade etti.

S.s. Merkez Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Aziz Gürbüz “Esnafımızın bu şartlarda ayakta kalması, evine ekmek götürmesi maalesef mümkün değil” diyerek Kütahya’da da İl Hıfzıssıhha kurulu Türkiye’de uygulanan yüzde 50 yolcu taşıma kuralını ilimizde de uygulanmasını istedi.

DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR

Koronavirüs salgınına ilişkin alınan tüm tedbirlerin çok zorunlu olduğunu ve alınan tedbirlere toplumun tüm kesimleri olarak hep birlikte uyarak büyük bir özveri ve gayretle atlatılmasının önem arz ettiğini söyleyen Gürbüz, ancak toplumun her kesiminin günlük yaşamını olumsuz etkileyen koronavirüs salgınından dolayı özel halk otobüsçü esnafının işlerinin bitme noktasına geldiğini, özel halk otobüsçü esnafının ileriye dönük büyük mağduriyetler yaşamaması için desteğe ihtiyacı olduğunu kaydetti.

YÜZDE 50 KURALI KÜTAHYA’DA DA UYGULANSIN

S.s. Merkez Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Aziz Gürbüz “koronavirüs (Covid-19) kapsamında alınan kararlar neticesinde Türkiye geneli yüzde 50 uygulaması başladı. Bizde bu uygulamaya giren illerden bir tanesiyiz. Kütahya halkının sağlığı için sosyal mesafe, koltuklardaki oturma düzeni hepsini otobüsçü esnafımız uyguladı. Şu anda haziran dönemiyle beraber Türkiye genelinde yine yüzde 50 kuralına dönüş yapıldığı halde, Kütahya’da Hıfzıssıhha kurulunun kararı ile yüzde 25 kuralı uygulanmakta buda, otobüslerdeki taşıma adedini 26 yolcudan 18 yolcuya çekiyor. Buda bizi ek bir sefer uygulamasına itiyor. Zaten şu an ki seferlerimizi biz mazot olarak hakkedişlerimizle karşılayamıyoruz. Hakkedişlerimiz 640 lira civarlarında iken otobüslerimiz 450 ila 500 arasında 10 günde mazot yakıyor. Sadece mazotunu karşılayabilmesi için, kesintisiz hizmete devam edebilmesi için, otobüslerin kazancını artırabilmesi için yetkililerden isteğimiz Türkiye genelinde olduğu gibi yüzde 50 genelgesi Kütahya’da da uygulanmasını istiyoruz” dedi.

MAZOTU KARŞILAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ

S.s. Merkez Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Aziz Gürbüz otobüsçü esnafı mazotu karşılamakta zorluk çekiyor dedi. Gürbüz “otobüsçü esnafı ailesinin geçimi, kredileri, Bağ-Kur’u, arabasının giderleri (yağı, lastiği) vb. gibi, biz artık bunlardan vazgeçtik. Bizim sadece isteğimiz ve arzumuz evlerindeki insanların market harcıdır. Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını sağlayabilmektir. Ama şu anki aylık kazancımız bin 700-bin 800 civarlarında, yakıtımız bin 400 – bin 500 civarlarında, bırakın bizim kredilerimizi, ödememiz gereken Bağ-Kur’u, sosyal güvenliğimizi, şoförümüzün ücretini, kaldı ki çoğumuz mal sahibi olarak kendimiz çalışıyoruz. İstemeye istemeye şoförlere aracımızı veremiyoruz. Onlarda bu süreçte günlük kazanç elde eden bir zümre, onlarda mağduriyet yaşıyor. İşsiz kaldılar. Haftada 2 gün çalışıyoruz. 5 gün yatıyoruz. Buda bu camiaya ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşatıyor” dedi.

KURUMLARDAN YARDIM ALAMIYORUZ

Valilik ve belediyeden istediğimiz mazot desteği ve sosyal yardımlaşma desteğimiz de hep olumsuz cevap geldi. Ne belediyeden nede valilikten hiçbir şekilde yardım alamıyoruz. Bu hizmeti devam ettirebilmek için isteğimiz sadece ve sadece mazotumuzu karşılayabilmek için, bu hizmete devam edebilmek için, sağlık kuralları çerçevesince kimseyi incitmeden, Kütahya halkına da zarar verdirtilmeden (çünkü böyle bir şeyi esnaf olarak istemeyiz). Türkiye’de uygulanan yüzde 50 oranını geri istiyoruz.  Kütahya’da böyle sistem içerisinde çalışmak istiyoruz” dedi.

ARAÇLARIMIZ CEZA YEMEYE DEVAM EDİYOR

S.s. Merkez Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Aziz Gürbüz “Araçlarımız bu süreçte fazla yolcudan ceza yemeye devem ediyor. 3 ya da 4 aracımıza ceza uygulandı. Aslında Türkiye geneli ile çıkan uygulama 26 iken arkadaşlarımız 22 yolcu aldı diye, sabah saatlerinde işçilerin ve memurların işe gidişlerinde, yani yoğun olan saatlerde onun yaptığı fedakârlıkla 22 kişiyi otobüsçü esnafımız alıyor. Ama çevirmede 22 kişiden ötürü hıfzıssıhha kurulunun yüzde 25 kuralına takılarak ceza yazılıyor. Zaten çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını zor karşılarken birde böyle durumlarla karşı karşıya gelen esnafımız daha da zorlanıyor. Covid-19 virüsü en çok toplu taşıma esnafına vurdu” dedi.

ÇALIŞARAK BATIYORUZ

Bu süreçte diğer esnaflarımızda zarar gördü. Fakat Kütahya’daki diğer esnaf çalışmadan batıyor. Biz çalışarak batıyoruz.  Hem şoförün yevmiyesini, hem kendi yevmiyemizi onu ödemeye çalışıyoruz. Çalıştığımız halde mazotumuzu da karşılayamıyoruz.

VATANDAŞTA KİRLİ BİR BİLGİ VAR

S.s. Merkez Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Aziz Gürbüz vatandaşların arasında da bu süreçte kirli bir bilgi dolaştığını ifade ederek konuşmasına şu ifadelerle devam etti. “Vatandaşlar Kütahya’da bazı haberlere istinaden araçların yarıdan az taşıyacağı konusunda araçların içerisinde 15-16 kişiyi gördüğü zaman bu araç çok yolcu taşıyor diye fotoğrafını çekerek sosyal medyada bizi kötülemeye çalışıyor. Vatandaşların arasındaki kirli bilgiden kaynaklanıyor. Oda zannediyor ki araçlarda 15 kişinin üzerinde olamaz. Ama bizim araçlarımız Türkiye genelinde 26 Kütahya’da da 18 kişi taşıma yapabilmekte dedi.

SAĞLIKÇILARIMIZA ÖZEL ARAÇ TAHSİS ETTİK

Kütahya’da diğer illerde olmayan bir uygulama yapmaya karar verdik. Esnaf odamızın kararı ve yönetimi olarak sağlık çalışanlarımızın işlerine giderken gelirken ücretsiz taşımacılığın haricinde mevcut olan araçlarımızı kullandırmayıp onlara özel araç tahsis ettik. Körüklü araçlarımızı onların hizmetine verdik. Daha rahat gitsinler gelsinler diye, insanlarla olan psikolojiye ve insanlarla olan sosyal mesafede kendilerini rahat hissetmeleri için özel araçlarla özel güzergahlarla sağlık personelini ücretsiz taşımacılık yaptık.

ARAÇLARIMIZ SÜREKLİ DEZENFEKTE EDİLİYOR

S.s. Merkez Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi BaşkanıAziz Gürbüz “Kütahya belediyesinin vermiş olduğu hizmet ile son durağımız olan Zafertepe Dinlenme tesislerinde belediyenin görevlendirmiş olduğu elemanlarla o gün çalışan kaç aracımız varsa sabahtan dezenfeksiyon işlemleri yapılıp akşama kadar hizmetini veriyor. Tüm araçlarımız çalışma saatleri içerisinde dezenfekte işlemleri yapılıyor ve her gün yapılıyor.

92 BİN YOLCUDAN 7 BİN YOLCUYA DÜŞTÜK

S.s. Merkez Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Aziz Gürbüz “2020 Covid-19 döneminden önce araçlarımızla 92 bin adet yolcu taşırken bu süreçte yani Covid-19 virüsü baş gösterdiği günlerde ve bu kısıtlama uygulamaları başladığı dönemden sonra yolcu sayımız 7 binlere kadar düştü. Bayram öncesi ve bayram sonrası normalleşme sürecinde bu rakam 10 bin ila 11 bin arasında değişmeye başladı. Bu sayılara baktığımızda yüzde 85 zarara uğradık” dedi.

PAYLAŞ