Bereketli toprakları barındıran Kütahya toprakları, bir diğer özelliği ile de sanayiye hammadde sağlanması noktasındaki farklılığı ile geçmişe ışık tutuyor.
Yer altı zenginliği dikkat çekiyor
Şair Sultan Veled’in tasviriyle cennetin ya altında ya üstünde olduğu Kütahya, tarım ve hayvancılık noktasında bölgesindeki illere nazaran daha çok faaliyetin yapıldığı il olarak göze çarpmaktadır. Kütahya sadece bu özelliği ile değil aynı zamanda da yer altı zenginlikleri ile de Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olmaktadır.
Zenginlik sanayiye dönüşmüş
Bu yeraltı zenginliğini doğrular nitelikteki bir hamle ise Kütahya’da kurulan ilk kiremit ve tuğla fabrikası olan Sümerbank Keramik Sanayii açılmasıdır. Nuri Conker ve arkadaşları tarafından inşaat malzemesi şirketi olarak 1926 yılında kurulan bu müessese, 1935 yılında Sümerbank tarafından 94.822 Türk lirasına alınmıştır. O tarihten bu yana Sümerbank Keramik fabrikası olarak çalışmaktan olan fabrika her sene gelişmiş ve kar etmiştir. Kömürle ısıtılan, zikzaklı iki fırını bulunan fabrika 250 işçi ve 19 personele sahiptir. Her mevsim çalışabilecek şekilde kurulan bu tesis, 1967 yılında 450,000 Türk Lirası kar sağlamıştır
Birçok fabrika faaliyete açılmış
Kütahya Merkezde geçmiş yıllar içinde faaliyet göstermiş olan kiremit ve tuğla fabrikaları ise Kütahya Keramik Fabrikası, İ.M.T.L.Ş. Kiremit ve Tuğla Fabrikası, Birlik Kiremit Fabrikası, Kütahya Toprak San. Kiremit Fabrikası, On El Kiremit Fabrikası, Koçak Kiremit Fabrikası, Azim Kiremit Fabrikası, Gönen Kiremit Fabrikası, Akdemir Kiremit ve Tuğla Fabrikası, Güral Kiremit Fabrikası, Güven Kiremit Fabrikası, Hatipoğlu (Güneş) Kiremit Fabrikası, Özat Kiremit Fabrikası, Özer Kiremit Fabrikası, Parmakören Köyünde İmal Edilen irili ufaklı Tuğla İşletmeleri, Gümtaş – Gümüş Köyü Tuğla ve Kiremit Tesisleri Anonim Ortaklığı fabrikalarından oluşmaktadır
İlçelerde de fabrikalaşma mevcut
Kütahya’nın ilçelerinde geçmiş yıllar içinde faaliyet göstermiş olan diğer fabrikalar https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesindeki habere göre ise şunlardan oluşmuştur: Gediz Tuğla Fabrikası, Beyce Blok Tuğla ve Kiremit Fab. Ltd. Şti., Topsan Tuğla Fab., Tepecik Kiremit Fab., Aslan Toprak Kereste ve Sanayii Kol. Şti.
Gündem maddeleri değerlendirildi
Gündem maddelerine ilişkin oylamaların yapılarak ilgili kararların alındığı KUTSO Aralık ayı meclis toplantısı, iyi dilekler paylaşılarak sona erdi.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz.