Bu köy hiç şehit vermiyor

Kütahya’nın Altıntaş ilçesindeki bu köy o özelliği nedeniyle hiç şehit vermiyor

Köyün özelliği bitmiyor

Kütahya’nın Altıntaş ilçesindeki Gökçeler Köyü, köyde yer alan türbenin kerameti ile hiç şehit vermezken birçok duruma da şahitlik yapıyor.

Muhtar Uçak’ın 7 köşe yaptırmasının sebebi

Salih Dede türbesi ile ilgili https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesine bilgiler veren Âşık Mustafa Sarı, “Bu türbe 1720’li yıllarda Anadolu erenlerinden olup Altıntaş’ın Akçaköy’ ünden çevreye irşat başlatmak için kardeşleriyle Gökçeler’e göçen ve evliya olduğu kesin olan Salih Dede’ye aittir. Salih dede Anadolu’nun Türkleşmesi noktasında önemli bir şahsiyettir. 3 kardeşi ile birlikte mezarları köyümüzdedir. Türbe dediğimiz yer öncesinde taşlık bir alandı ama sağ olsun Muhtarımız Mehmet Uçak buraya sahip çıktı ve taşlarını dahi incitmeden ve özen göstererek türbeyi 7 köşe şeklinde inşa ettirdi. Çünkü kendisi şöyle dedi; ‘7 kardeşi çevre köylerde olduğu için 7 köşeli yaptıralım’ ” dedi.

Kütahya’nın en büyük köyüdür

Gökçeler köyünü seçme sebeplerini sıralayan Sarı, “Kayıtlarda Gökçeler köyü, 16 hanelidir ama aslında 6-7 köyden oluşmaktadır. Bu köyler sonrasında birleşir ve büyük bir yangın geçirir. Hatta 2000 metre alttan halen daha köy yanıkları çıkmaktadır. Şöyle açıklayayım; Gökçeler yüzölçümü olarak Altıntaş’ın hatta abartmıyorum Kütahya’nın en büyük köyüdür. Çünkü arazisi oldukça geniştir ama düzensiz göç sebebiyle bu alandaki nüfusumuz azalmıştır” diye konuştu.

“Hurafe değil asıl gerçek şehit ve gazi olmadığıdır”

Türbenin rivayetinin maneviyattan geldiğini belirten Âşık Mustafa Sarı, “Köyümüzde hiç savaş şehiti ve gazisi bulunmamaktadır çünkü askere gidecek her kişi Salih Dede türbesine gidip dua ederek yola çıkmaktadırlar. Ayrıca asker duaları da burada edilmektedir. Hiçbir yerde olmasın tabi ama çok şükür biz de olmamıştır. Çoğu kişinin hurafe diyebileceği şeyler aslında gerçektir. Bizim türbemize karşı kesinlikle namaz kılınıp çaput vs. tarzı şeyler bağlanmaz. Buna ne biz ne de Salih Dede müsaade etmez. Ayrıca gelin-damat veya sünnet olacaklar kişiler de buraya uğrar” ifadelerini kullandı.

“Anadolu’nun 7 kilisesinden birisi buradadır”

Köyde bulunan bir diğer yapı olan höyük ile ilgili de bildiklerini aktaran Âşık Mustafa Sarı, “Ayrıca köyümüzde bir de höyük bulunmaktadır. Bu höyük Anadolu’daki 7 kiliseden biridir. Bu höyüğe 3 Tümülüs eşlik etmektedir. İlk çağlardan kalma gözetleme kulesi tarzında kalıntılar 3 kilometre uzağında vardır.  Bu yerleşim yerinin olduğunun rivayeti de bu göstergedir. Bu kuleler, 50 yıl önceye kadar sağlam durumdaydı ve kalıntıları halen daha vardır. Taş işlemeciliği ile yapıldığı ile belki Osmanlı’ya belki Bizans’a belki Frigler’e aitti onu bilemeyiz çünkü arkeolojik olarak bir kayıt yok” dedi.

Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

PAYLAŞ