22 üreticiye destek

İl Özel İdaresi kaynaklı projelerinden olan “Koyun ve Keçilerin Verimliliğini Artırma Projesi” kapsamında, dünyada sadece Türkiye’de bulunan ve ikiz doğum oranı yüksek olan 44 adet Honamlı Tekesinin teslimi 22 çiftçimize Simav’da  yapıldı.

Korona virüs (COVİD-19) salgını nedeni ile tören yapılmayarak Simav Canlı Hayvan Pazarında gerçekleştirilen teslime Belediye Başkanı Av. Adil Biçer, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Özçalık, Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, TKDK Kütahya Koordinatörü Ahmet Yazar,  İl Genel Meclis Üyeleri, AK Parti İlçe Başkanı Murat Kulat eşlik ettiler.

Konu hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Özçalık ; “Dünyada sadece Ülkemizde bulunan Honamlı tekesi türünün 130 kilo ağırlığa kadar ulaşabilen, et, süt, kıl ve oğlak verimi bakımından bilinen kıl keçisine göre daha verimlidir. İkiz doğum oranı yüksek olan bu ırkın keçileri fundalık, çalılık, ormanlıklar içinde, anızlar ve nadasa bırakılan tarlalar ile meralarda beslenerek çok az masrafla yetiştirilebilmektedir. Honamlı keçi ırkı neredeyse yılın her döneminde merada yaşayabilen bir ırktır. İl Özel İdaresi kaynaklı projelerimizden “Koyun ve Keçilerin Verimliliğini Artırma Projesi kapsamında teslimi gerçekleştirilen damızlık Honamlı tekelerinden et ve süt bakımından elde edilen verim yüksekliği yetiştiricilerimizin daha fazla gelir elde etmelerini sağlayacaktır. Esas hedeflenen amaç bu doğal seleksiyon ile elimizde ki ırkın tamamının özelliklerini iyileştirerek Kütahya’yı tekede damızlık merkezi yapmak. Bu Projenin Kütahya’mıza çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Üreticilere teslim edilen Damızlık Honamlı Tekeleri ile verimi düşük kıl keçilerini ıslahı ile daha yüksek verimli kıl keçisi sürülerinin elde edilmesinin amaçlandığı projede, yetiştiricilerimiz sürülerine kendilerine verilen Honamlı Tekelerini katarak sürüdeki diğer tekeleri çıkaracak. Sürülerin takibi Veteriner Hekimi ve Zooteknis personelimizce düzenli olarak yapılacak.

PAYLAŞ