YENİ KARARLAR ALINDI

Kütahya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında bazı alanlarda sigara içilmesine yasak getirilirken kamu ve özel işletmeler içerisinde maske kullanımı zorunlu hale getirilirken misafirlere ait sandalyelerin de kaldırılacağı bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Vali Ali Çelik başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında, Kovid-19 ile mücadele kapsamında alınan kararlara ek olarak bazı alanlarda sigara içme yasağı getirildiği bildirildi.

1 Haziran’da il genelinde açık alanlarda ağız ve burnu tam olarak kapatacak şekilde maske takma zorunluluğu getirildiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ancak bazı vatandaşlarımızın maske takma zorunluluğunu toplu yaşam alanı kapsamında olan açık alanlarda sigara içme bahanesiyle ihlal ettiği görülmektedir. Bu kapsamda Atatürk Bulvarı, Adnan Menderes Bulvarı, Asım Gündüz Caddesi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Abdurrahman Karaa Bulvarı,  Sevgi Yolu ve Saman Pazarı’nda maske kullanımını ihlal ederek,  maskeyi aşağı indirerek sigara içilmesinin yasaklanmasına karar verilmiştir.”

Açıklamada, işyeri önleri, pazaryerleri, cami önleri, hastane bahçeleri, parklar ile otobüs ve servis duraklarında toplum sağlığını korumak ve bulaşa sebep olunmaması maksadıyla sigara içilmesinin yasaklandığı vurgulandı.

Alınan kararlara uymayanlar hakkında ise İl Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince idari para cezası uygulanacağı ve Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında da gerekli adli işlemlerin başlatılacağı ifade edildi.

MASKE ZORUNLULUĞU

Alınan kararlar doğrultusunda, kamu ve özel işletmelerin yanı sıra tüm açık hava meydanlarında maske kullanımı zorunlu hale getirildi.

Alınan kararda; “01.06.2020 Tarih ve 2020-34 sayılı Hıfzıssıhha kurulu kararıyla İlimiz genelinde tüm vatandaşlarımızın toplu yaşam alanı kapsamında olan açık alanlarda (meydanlar, cadde ve sokaklar, park ve bahçeler, sanayi siteleri, tarım alanları, toplu taşıma araçları, kamu/özel tüm kurum ve işyerleri açık alanları dahil ) ağız ve burnu tam olarak kapatacak şekilde maske takma zorunluluğu getirilmişti, 
25.06.2020tarih ve 2020/41 sayılı hıfzıssıhha kurulu kararıyla maske kullanım kurallarına aykırı hareket edenlere Umumi Hıfzıssıhha kanununun 282 nci maddesi uyarınca 900,00 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmişti,

Dünyada halen COVID-19 vaka artışları devam etmektedir. Ülkemizde de Covid-19 vakalarının devam etmekte olması, her ne kadar vaka sayıları belirli bir düzeyde kontrol altına alınmış olsa da önümüzdeki sonbahar ve kış aylarında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle damlacık yolu ile bulaşan solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığının artış gösterebilmesi beklenmektedir. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan COVID-19 Bilimsel Danışma Kurulu, fiziksel mesafenin korunmasının zor olacağı sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler veya kooperatiflerin geniş katılımlı toplantılarının yapılmamasını ve ileri tarihe ertelenmesini önermiştir” denildi.

ERTELENDİ

01 Aralık tarihine kadar tüm meslek kuruluşları, odalar, birlik ve kooperatiflerin genel kurul ve toplantılarına da erteleme getirildi.

Kararda; “Bu çerçevede, mevsimsel etkiler de göz önünde bulundurularak, 02.10.2020 tarihinden itibaren 01.12.2020 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan genel kurul vb. toplantılar dahil tüm faaliyetlerin ertelenmesine” ifadeleri yer aldı.

HES KODU ZORUNLULUĞU

İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararları doğrultusunda tüm kamu ve özel konaklama tesislerinde HES Kodu zorunluluğu ile toplu taşıma araçlarında da HES Kodu uygulanmasının zorunluluğu yürürlüğe girmiş oldu.

Kararda; “Herhangi bir ayrım olmaksızın (özel-kamu, turizm işletme belgeli/belgesiz, ruhsat veren idare gibi) tüm konaklama tesislerinde (otel, motel, pansiyon, misafirhane, kamp vb.) müşterilerden Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması kodu istenmesine ve gerekli sorgulama yapıldıktan sonra konaklama tesisine müşteri kabul edilmesine, Herhangi bir ayrım olmaksızın (özel-kamu, turizm işletme belgeli/belgesiz, ruhsat veren idare gibi) tüm konaklama tesislerinde (otel, motel, pansiyon, misafirhane, kamp vb.) gerçekleştirilen denetimler sonucunda HES kodu sorgulaması yapılmaksızın veya sorgulama sonucuna göre kabul edilmemesi gereken müşterilerinin konaklamasına izin veren konaklama tesislerinin ilde Valilik ilçelerde Kaymakamlıklarca 10 gün süre ile faaliyetten men edilmesine karar verildi.”

PAYLAŞ