Yaşlılar hala sokakta

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (COVID-19)  hastalığına karşı ülkemizde de Devletimiz tarafından yapılan uyarılara karşı risk grubunda bulunan yaşlılar hala sokaklarda yaşamlarına devam ediyor. 

RİSK GRUBU ÇIKMASIN

Yetkililer her ortamda risk grupları başta olmak üzere mecbur olunmadıkça dışarıya çıkılmaması konusunda uyarılar yapmasına rağmen Kütahya’da yaşayan yaşlı nüfustan bazı vatandaşlarımız bu uyarılara uymayarak risk grubu oluşturmaları nedeniyle herkesi tehlikeye sokarak caddelerde gezmelerine devam ediyorlar.

ÜCRETSİZ BİNİŞ DÜŞMÜYOR

Kütahya’da Halk otobüsleri okul ve işyerleri açık olduğu dönemlerde gün içerisinde yaklaşık olarak 90 bin yolcu taşırken bu sayı günümüzde koronavirüs tehdidi nedeniyle 3/1 oranında düşerek 30 bine indiğini ifade eden yetkililer, normal zamanda yaklaşık günlük 9 bin kişi 65 yaş üstü ücretsiz taşınan yolcu sayısının ise 7 bin olduğunu ifade ettiler. İlimizde halk otobüslerle taşınan 7 bin yolcu arasında en çok yaşlıların oluşturduğunu söyleyen Halk otobüsleri şoförleri 65 yaş üstü binişlerin hala yüksek oranda devam ettiğini ve çoğu yaşlılarımız çarşıya sadece gezmek için birkaç sefer yaptıklarını ifade ediyorlar.

ÇARŞIYA GİTMEYE DEVAM EDİYORLAR

Yaşlı kesimin büyük bir çoğunluğu uyarıları dikkate almayarak parklarda akranlarıyla buluşuyor, en yüksek emekli promosyonunu veren bankayı bulmak için şube şube geziyor ve çarşıda vakit geçirmeye devam ediyorlar.

KÜTAHYA’DA YAŞLI NÜFUS YÜZDE 13

Türkiye genelinde en fazla yaşlı nüfusa sahip 33. İl konumunda olan Kütahya “Yaşlı bireylerin yüzde 44,7’si erkeklerden, yüzde 55,3’ü ise kadınlardan oluşuyor. Kütahya’da yaşlı nüfusun toplam il nüfusuna oranı yüzde 13 olup, ülkemizde yaşlı nüfus oranı en yüksek 21. il, Ege Bölgesinde 2. il konumunda, ilimizde bu oranlara yansıyan yaşlı erkek nüfusu 33 bin 843 yaşlı kadın nüfusu ise 41 bin 783 kişiden oluşmaktadır.

DUYURULARIN SIK YAPILMASI GEREKİYOR

Kütahya’daki 65 yaş üstü ve yaşlı nüfusu evde tutmak için ilgili kurumlardan günde birkaç kez duyuruların sıklıkla yapılarak bilinç altına sokulması gerekiyor. Koronavirüsün yaşlı nüfusa etkisinin daha hızlı olduğu göz önünde bulundurulursa ilimizde koronovirüs tehdidini en aza indirebiliriz.

PAYLAŞ