Hava sıcaklığının 30 dereceyi geçtiği Kütahya’da ateş başında çalışan döner ve ekmek ustaları zor şartlarda mesai yapıyor.
Hem sıcakla hem de ekmek parasıyla mücadele ediyorlar
Bunaltıcı sıcaklıklarda ateş başında çalışan ekmek ustaları ve dönerciler zor anlar yaşıyor. Kütahya’da hava sıcaklığı 30 dereceyi geçerken, yüksek ısının yanı başında çalışan ustalar sıcaklıktan 2 kat fazla etkilendiklerini söylüyor. Hem hava sıcaklığından hem de çalıştıkları alanın ısısıyla mücadele eden ustalar, ekmek parası kazanabilmek için bu duruma alışmak zorunda olduklarını söylüyor.
“Sıcak havada olsa elimizden geleni yapacağız”
Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının daha da artacak olmasından dolayı tedirginlik yaşadığını belirten Döner Ustası Fuat Şapçı ise, “Çalışanlarımız şimdiden kara kara düşünüyor. Gelecek günlerde sıcak hava bizi çok zorlayacak ama elimizden geleni yapacağız” dedi.
“İşimizin zorluğu 2 kat artıyor”
Ateş başında çalışmanın hava sıcaklığını iki kat fazla hissettirdiğini belirten Döner Ustası Fuat Şapçı, “Biz döner başında olduğumuz için hem yazın hem de kışın 35-40 dereceyi yaşıyoruz. Birde hava sıcaklığı 30 derece olunca burada 60 derece olarak yaşıyoruz. Özellikle su kaybımız çok fazla oluyor ve sürekli ayakta durduğumuz için zorlanıyoruz. Yani sıcak havalarda işimizin zorluğu 2 kat artıyor. Yakın zamanda beklenen sıcaklık artışları da var, çalışan kardeşimiz şimdiden bunun paniğini yaşıyor ama ekmek parası için zorundayız” diye konuştu.
“Serinlemek için çeşitli yollar arıyoruz”
Serinlemek için uyguladıkları yöntemleri aktaran Şapçı, “Eğer müşteri yoğunluğu yoksa serinlemek için ara sıra dışarı çıkıyoruz ama yoğunluk varsa onu da yapamıyoruz. En fazla su içebiliyoruz, vantilatörü kullanıyoruz ama onun da bize çok faydası olmuyor. Dükkân dolu olduğu zaman sıcaklık artışı daha fazla oluyor, camları açarak havalandırmayı sağlamaya çalışıyoruz. Tüm camları açınca bir nebze ferahlıyoruz ama bu şekilde de cereyanda kalıp, rahatsızlanıyoruz ve sağlık yönünden sıkıntı çekiyoruz.” dedi.
“Bu mesleğin gereği budur”
Hava sıcaklığında sürekli su kaybı yaşadıklarını belirten Ekmek Ustası Ceyhan Hocalan, fırsat buldukça serinletici içecekler içtiklerini söyledi. Sıcak ortamda çalışmanın zorluklarıyla ilgili konuşan Hocalan, şunları söyledi; “Ateş başında çalışmak illaki yorucudur, bu mesleğin gereği budur. Ekmek üretimi her zaman bütün işlerin başında gelir, maliyeti ve işi zordur. Ayrıca meşakkatli ve zahmetli bir iştir, bilindiği gibi piyasada önemli bir sektör. Yıllardır bu işi yaptığımız için istesek de istemesek de sıcağın karşısında bu işi yapmak zorundayız çünkü ekmek yediğimiz sektör bu, bırakıp, başka işe geçme şansımız yok” ifadelerini kullandı.
“Sıcağı olacak, soğuk havaya girme şansımız yok”
Diğer mesleklerden örnek vererek kendi sektörlerini anlatan Hocalan, “Çok sıcak olduğunda yapacak bir şeyimiz yok, işin gereği bu. Kaynakçılar, demirciler nasılsa ekmek ustalığı da onun gibi. Sıcağı olacak, soğuk havaya girme şansımız yok, çünkü terleme durumu fazla olduğu için hasta olma ihtimalimiz yüksek oluyor” şeklinde konuştu.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz