Kütahya Valiliğinin girişimleriyle kitaplaştırılan Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in Süleymaniye Kütüphanesi’nde muhafaza edilen “Kütahya Defterleri” eseri yayımlandı.
Türk kültür, bilim, sanat ve tıp tarihinde Türkiye’ye kattığı ve kazandırdığı birçok çalışma ve eserleriyle geçmişi geleceğe taşıyan Ordinaryüs Prof. Dr. Süheyl Ünver’in “Kütahya Defterleri” eseri Kütahya Valiliğinin girişimleriyle Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından kitaplaştırıldı.
Hekim, Ressam, Tıp Tarihçisi ve Tezhip Sanatçısı Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in 1931, 1941 ve 1965-66 yıllarındaki Kütahya ziyaretlerini anlattığı Kütahya Defterleri, Gülbün Ünver Mesara’nın katkılarıyla Samiha Uluant tarafından yayına hazırlandı.
Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in kendi üslubuyla kaleme aldığı notlar, çektiği fotoğraflar, sulu boya ve çizimleriyle Kütahya’nın tarihi, mimari, toplumsal ve kültürel geçmişine ışık tutan eserde Süheyl Ünver’in öğrencisi Kütahyalı ressam, neyzen ve minyatürist Ahmet (Çalışel) Yakupoğlu’nun resimleri yer alıyor.
“BELGE NİTELİĞİ TAŞIYOR”
Eser, Ünver’in kızı ve öğrencisi Gülbün Ünver Mesara’nın sunuşuyla başlıyor. Kitabın yayımlanmasında emeği geçen Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman ile Kubbealtı Akademisi’ne teşekkür eden Gülbün Ünver Mesara sunuş yazısında şu ifadelere yer veriyor: “Bu yazma eserler, sayfalarını süsleyen el yapması desenler, suluboya resimler, fotoğraflar ve ihtiva ettiği bilgiler ile artık bugün için birer belge niteliğindedir. 1965-66 tarihindeki Kütahya yolculuklarının günlükleri sayılabilecek, çizimler ve suluboya resimlerle bezeli bu iki defterde, bu şehre 1931 yılındaki ilk gidişinde kendi Kodak marka makinesiyle çektiği fotoğraflar ile 1941 ve 1960 yıllarındaki diğer Kütahya yolculuklarına ait resim ve notları mevcut. Ünver’in manevi evladı Kütahyalı genç Ahmet Çalışel’in kaleminden çıkma resimler, Kütahya Defteri’nin diğer hoş bir özelliğidir.”
“ŞEHRİ ÖNCESİ VE SONRASIYLA MUKAYESE İMKANI SUNUYOR”
Süheyl Ünver’in Kütahya Defterleri’nin bir şehri tarihi seyri içinde tanımak, şehrin geçirdiği değişim ve dönüşümleri kavramak açısından mühim bir eser olduğunu ve Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunan Tavşanlı-Zeytinoğlu Kütüphanesi defterlerindeki Ahmet Yakupoğlu’nun muhtelif desen çalışmalarının da esere eklendiğini belirten Samiha Uluant ise şöyle devam ediyor: “Ünver büyük bir özveri ve titizlikle aldığı notlardan oluşturduğu bu defterlerle, bir şehir kültürü nasıl oluşur ve daha önemlisi nasıl muhafaza edilir gibi önemli sorulara çok doğru ve isabetli cevaplar veriyor. Şehir yalnızca mimarisiyle değil kültürel dokusu; Ahmet Yakupoğlu, Ahmet Şahin, Ahmet Gürel ve Saatçi Nuri Bey gibi önemli kültür ve sanat adamlarıyla değerlendirilmiş.”