Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler Topluluğu, öğrencileri ve akademisyenleri bir araya getirerek Avrupa Birliği Ordusu’nun kurulması mı, yoksa NATO ile devam mı edilmeli konusunu masaya yatırdı.
Avrupa’yla Atlantik değerlendirildi
Prof. Dr. Didem Buhari moderatörlüğünde gerçekleşen simülasyonda, öğrenciler devletleri temsil etti ve günümüz uluslararası dünyasında devletlerin karşılaştığı güvenlik endişelerini tartışarak Avrupa ile Atlantik arasındaki dengeyi ele aldı.
Yaşanan olaylara öğrencilerin ışığında çözüldü
Avrupa Birliği (AB) ve NATO gibi uluslararası aktörler, Avrupa’da ve dünya genelinde barış ve güvenliği sağlamak için önemli roller üstleniyor. Ancak, günümüz uluslararası sahnesinde, devletlerin ciddi güvenlik endişeleriyle karşı karşıya kaldığı bir gerçek. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde gerçekleşen simülasyon, bu endişeleri ve AB ile NATO arasındaki ilişkiyi ele aldı.
İki farklı görüş tüm detaylarıyla savunuldu
Prof. Dr. Didem Buhari’nin moderatörlüğünde düzenlenen etkinlik, öğrencilerin ve akademisyenlerin AB Ordusu’nun kurulması veya NATO ile devam edilmesi konusundaki görüşlerini paylaşmalarına olanak sağladı. Katılımcılar, Avrupa Birliği’nin kendi savunma yeteneklerini güçlendirmesi gerekliliği ve bunun için bir AB Ordusu’nun kurulması gerektiğini savunurken, diğerleri NATO’nun önemini vurguladı ve ittifakın devam etmesi gerektiğini belirtti.
Barış ve güvenlik günün ana teması oldu
Simülasyonda ortaya çıkan fikirlerden biri, Avrupa ve Atlantik arasındaki dengeyi korumanın önemi oldu. Katılımcılar, Avrupa’nın kendi savunma kapasitesini güçlendirmesi gerektiğini ancak bu süreçte NATO ile olan ilişkilerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi. Aynı zamanda, ittifakların birbirini tamamlayıcı olduğu ve her ikisinin de Avrupa ve dünya genelinde barış ve güvenliğe katkı sağladığı vurgulandı.
Denge ve iş birliği sonucu belirledi Etkinlik sonunda katılımcılar, Avrupa Birliği Ordusu’nun kurulması veya NATO ile devam edilmesi konusundaki tartışmanın karmaşıklığını ve önemini anladıklarını belirttiler. Karar verme sürecinde, Avrupa ve Atlantik arasındaki dengeyi korumanın ve uluslararası iş birliğinin öneminin göz ardı edilmemesi gerektiği üzerinde fikir birliğine varıldı.