Kültür Bakanlığı Sanatçısı Nida Olçar, Çinili Cami ile ilgili konuştu. Olçar mahkeme sonuçlanmadan yıkmanın çini sanatına, Kütahya halkına ve Yakupoğlu’nun anısına büyük bir vefasızlık ve saygısızlık olacağını ifade etti.
Yıkılmaması için mücadele veriliyor
Kütahya’da yıllardır devam eden şehrin simgesi Çinili Camii ile ilgili tartışmalar aralıksız devam ediyor. Caminin yıkılmadan yapılması için büyük bir mücadele verilirken, Kültür Bakanlığı Çini Sanatçısı Nida Olçar yaşanan gelişmelere değindi.
Nida Olçar, seslerinin duyulduğunu belirtti
Artık seslerinin duyulmaya başlandığını ve şehrin tarihi simgesi çinili camiye sahip çıkmaya devam etmeleri gerektiğini söyleyen Olçar, Ressam, Neyzen, Minyatür Sanatçısı,Tezhip Sanatçısı ve bir Derviş olan Ahmet Yakupoğlu ile ilgili önemli bilgilere değindi. Yakupoğlu’nün 1995 te ‘Sokağım ve Çinili Cami ‘ ile Türkiye İş Bankası Büyük Ödülünü, 2010 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülünü, 2013 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü aldığını, Kütahya Müzesinin Kurulmasını sağladığı, Ana Sultan Türbesini yaptığını, Dumlupınar Üniversitesinin Amblemini çizdiğini, Kütahya’nın 70 bin dönüm arazisinin Çam Ormanı olmasına ön ayak olduğunu, onlarca kişiye Ney Üflemeyi öğreterek Kütahya’nın Neyzenler Şehri olarak anılmasını sağladığını, 1970’lerde Kütahya ve Kütahya Çiniciliğinin Tarihi Simgesi Çinili Cami’yi inşa ettirdiği, aynı zamanda Ahmet Yakupoğlu, Amiş Efendi, Abdülaziz Mecdi Tolun, Süheyl Ünver gibi alimlerden oluşan tasavvuf zincirinin son halkası olduğunu paylaştı.
Hem ülke hem de şehir protokolüne seslendi
Olçar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vali Musa Işın ve Milletvekillerine seslenerek Cami Yıkan İktidar, Cami Yıkan Şehir Olarak Anılmak, Tarihe Geçmek istemediklerini belirtti. 2 Ekim 2016 yılında vefat eden Ahmet Yakupoğlu’nun ölmeden önce evini,4 bin adet tablosunu, arazisi ve içinde bulunan Çinili Cami’yi, farklı gayrimenkulleri ile banka hesaplarını Kütahya Dumlupınar Üniversitesine ‘Eserlerinin korunması ve Yaşatılması ‘ şartıyla Bağışladığına değinen Olçar, O tarihten bu yana Dumlupınar Üniversitesinde değişen 3 Rektörün Ahmet Yakupoğlu’nun emanetine, mirasına sahip çıkmadığını ifade etti. Buradan Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığına sorumlulular hakkında Suç duyurusunda bulunduğunu ifade eden Olçar söyledi; “Sekizgen özelliği ile Dünya’da tek olan Kütahya’nın Tarihi simgesi Çinili Cami’nin 7 yıl boyunca kapatılarak kaderine terkedilmiş olması nedeniyle; yapım onarım fikirleri, görüşme ve ortak yol bulma tekliflerini reddeden Israrla Davet Usulü İhaleler ile Çinili Cami’yi yıkma yolunda ilerleyen Rektör Kızıltoprak , şehre gelen yerli yabancı turistleri , Kütahyalı sanatçıları, Sivil Toplum Örgütlerini ve Ahmet Yakupoğlu’nun Manevi Kızı Havva Sökmener’i isyan noktasına getirmiştir.”
“Vefasızlık ve saygısızlık olur”
Ahmet Yakuoğlu’na evinde 8 yıl bakan manevi kızı aynı zamanda yasal vasi ’si Havva Sökmener tarafından mahkemeye müracaat edip yürütmeyi durdurma ve yeniden tespit davası açıldığını ve 10 Haziran 2024 tarihinde Mahkemece gerekli bilirkişi raporunun çıkmasının beklemediğini öne süren Olçar; “Tüm bu kanunsuzluklara, şaibelere direnen bir avuç Sanatsever olarak Kütahya Valisi Sayın Musa Işın Bey’in başkanlığında Çiniciler odası Başkanı Sadık Eribaylı, Mescid-i Aksa gibi bir çok tarihi yapının Yüklenicisi Kadir Yavaş, Yüksek Mimar Mehmet Gürel, Manevi kızı Kültür Bakanlığı Sanatçısı Havva Sökmener, Belediye Başkanı Sayın Eyüp Kahveci ve Şahsım toplanarak, Rektör Kızıltoprak ‘a elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu hepimizin aynı yani çinili cami tarafında bulunduğumuzu, binanın kurtarılabilirliğini gösteren mevcut raporları sunarak ve büyük savaşlar vererek Sayın Valimizden 15 gün ek süre alabildik. Mahkeme sonuçlanmadan bu tarihi eserimizin yıkılması Kütahya çini sanatına, Kütahya Halkına, Sayın Yakupoğlu Hocamızın Anısına büyük Vefasızlık -saygısızlık olur. Kamu Vicdanına arz ederim” ifadelerini kullandı.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz