Kütahya ve Altıntaş’ta emlakçılık yapan esnaflar, son dönemlerde kayıtsız iş yapan ayakçı emlakçıların arttığını belirterek yetkililere çağrı yaparken, vatandaşları ‘Taşınmaz ticareti yetki belgesi’ bulunmayan kişilerden alışveriş yapmamaları konusunda uyardılar.
Kütahyalı emlakçı esnafı son dönemlerde artan ayakçı emlakçılardan şikâyetçi. Gerekli belgelere sahip olmadığı ve vergi kaçırdığı öne sürülen ayakçı emlakçıların haksız kazanç elde ettiğini dile getiren emlakçılar, günümüzde normal şartlarda usule uygun bir şekilde emlakçı olmanın eskisine göre zor bir süreç olduğunu aktardı. İsteyen her kişinin belli bir eğitim almadan emlak ofisi açamayacağına dikkat çeken esnaflar yaşanan haksızlık sebebiyle konuyla ilgili yetkililere çağrıda bulunurken, ‘Taşınmaz ticareti yetki belgesi’ ne sahip kayıtlı emlakçıya danışmadan ayakçı emlakçıya giden vatandaşların bazı risk faktörlerini göze alması gerektiği hakkında uyarıda bulundular.
“Taşınmaz ticaret yetki belgesi olmayan emlakçılarla çalışmamak gerekiyor”
Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde uzun yıllardır emlakçılık yapan Bekdeş Çoşgun, kayıtlı emlakçı kadar, kayıtlı olmayan ayakçı emlakçı bulunduğunu söyledi. Kendilerinin yıllardır bu durumla mücadele ettiklerini ifade eden Çoşgun, “Taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan emlakçılarla çalışmamak gerekiyor. Biz bunların hepsine ayakçı emlakçı diyoruz. Ofisleri, vergileri, belgeleri, hiçbir şeyleri yok. Bu insanlar el altından çok fazla para kazanıyorlar. Biz ise ofis açıyoruz, yetki belgemiz var, eğitim alıyoruz, sınava giriyoruz ve o belgeyi hak ediyoruz. Staj görmemiz gerekiyor. Artık bu işler de bayağı bir zorlaştırıldı. İsteyen her kişi belli bir eğitim almadan emlak ofisi açamıyor” dedi.
“Vatandaşlar bir emlak ofisine gittikleri zaman yetki belgesine baksınlar”
Yeni kanuna göre taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayanların ilan sitelerine ilan veremeyeceğini ve bu kanunu desteklediklerini aktaran Gayrimenkul Danışmanı Çoşgun, çalışmaların daha da kapsamlandırılması gerektiğini belirterek, “Mal sahibi kendi TC kimlik numarasını ve tapu bilgilerini girmek, o taşınmazın kendine ait olduğunu belirtmek zorunda. Böyle bir kanunun çıkması çok iyi oldu. Artık bu ayakçı emlakçı dediklerimiz internet sitelerinden ilan veremeyecek. Çünkü yetki belgeleri yok. Vatandaşlara da şunu söylüyorum, bir emlak ofisine gittikleri zaman yetki belgesine baksınlar. O emlak ofisinin yetki belgesi var mı yok mu, mutlaka kontrol etsinler. Yetki belgesi varsa, güvenli bir şekilde alışverişlerini yapabilirler” şeklinde konuştu.
“Algıları yok, vergileri yok, dükkân giderleri yok”
Kütahya Merkezde emlakçılık yapan Samet Ahmet Dere ise konuyla ilgili olarak https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesine şunları söyledi: “İlimizde kayıtlı emlakçı kadar ayakçı emlakçılar da bulunabiliyor maalesef. Bunları önlemenin de çok zor olmadığını düşünüyorum. Algıları yok, vergileri yok, dükkân giderleri yok. Hayat öyle devam ediyor. Bizim ekmeğimizi bölüşüyorlar, kazanacağımız paraya ortak oluyorlar. Geldikleri zaman ona göre bedellerini alıyorlar. O da bizim ekmeğimiz bölünen bir parça oluyor. Eli boş olan, kişiler dışarıda ne iş yapabilirse algısız, vergisiz 3-5 yan ceplerine katkı sağlıyor. Yasal olarak yasak olan bir şey yapılıyor. Haksız kazanç elde ediyorlar. Kütahya’da bir sürü emlakçı var. Emlakçıya danışmadan ayakta gezen çantacı bir arkadaşa giden vatandaşların bazı riskleri göze alması gerekiyor. Benim vatandaşlara tavsiyem, kayıtlı olan emlakçı arkadaşlardan alışveriş yapsınlar.”
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz.