KÜTAHYA’DA İLKKEZ KIZIL GEYİKLER GÖRÜLDÜ

Doğa Fotoğrafçısı Alperen Akdemir’in objektifine takılan Kızıl Geyik olarak bilinen C. elaphus görüldü. Doğa Fotografçısı Alperen Akdemir Kızıl Geyikleri Kütahya’da ilk defa görüntüleniyor.

Doğa Fotoğrafçısı Alperen Akdemir’in objektifine takılan Kızıl Geyik Cervidae familyasında yer alan C. elaphus türü,Türkiye’de Trakya, Karadeniz ve İç Anadolu’nun kuzeyindeki ormanlık alanlarda dağılım göstermektedir.

BOYNUZ KADİFE GÖRÜNÜMÜNDE

 Bu bölgelere ek olarak yer yer diğer bölgelerdeki ormanlarda da bulunmasına rağmen populasyon büyüklükleri gittikçe azalmaktadır. C.elaphus türü, erkek bireylerde 255 kg, dişilerde ise 150 kg’a kadar çıkabilen vücut ağırlığına ve 4-8 km2 arasında değişen yurt alanı büyüklüğüne sahiptir. Sadece erkek bireylerde gözlenen büyük ve çatallı yapıdaki boynuzlar Mart-Nisan aylarında atılarak her yıl yenilenir. Ağustos ayına kadar devam eden boynuzun yenilenme sürecinde, boynuz kadife görünümünde tüylü bir deriyle kaplı olur. Boynuz gelişimi, yaş ve kondisyon gibi bireysel özelliklerle habitattaki besin kalitesine bağlı değişiklik gösterir. 

24 SAAT AKTİFLER

Alacakaranlık saatlerinde daha aktif olan C. elaphus çoğunlukla 24 saatlik tüm gün boyunca aktif davranış gösterir. Diyet içeriğinde ot, taze sürgün, yaprak ve meyvelerin yer aldığı herbivor beslenme tipine sahiptir. Çiftleşme dönemi Eylül-Kasım ayında olan C. elaphus türünde, 252 gün süren gebelik süresinin sonunda Mayıs-Haziran ayında doğum gerçekleşir. Her batında tek yavru doğuran C.elaphus türünün yavruları ilk 2 ay süresince beyaz beneklere sahiptir.

PAYLAŞ