“Kurban Bayramı’nda aslolan birlik ve beraberliktir”

Kütahya İl Müftü Vekili Bahtiyar Kargıoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde merak edilenleri cevapladı.

“Allah’a olan koşulsuz teslimiyettir”

Kurban Bayramının dini ve manevi önemine değinen Müftü V. Kargıoğlu, “Kurban Bayramı İslam dinindeki 2 bayramdan birisi olması sebebiyle dinen büyük yer tutar. ‘Kurban’ sözcüğü İslami bir terim olarak ‘Allah’a yaklaşmak, Allah’ın rızasını elde etmeyi’ ifade eder. Hz. İbrahim kıssasında da zaten anlatılan tam olarak budur. Kulun, Allah’a teslimiyeti ve tereddütsüz uğruna bir şeyleri feda edebilmesidir” dedi.

“Sağlıksız ve kusurlu bir hayvanla Allah’a yaklaşmayınız”

Vatandaşların kurban tercihlerinde nelere dikkat etmesi gerektiklerini aktaran Müftü Vekili Bahtiyar Kargıoğlu, “Malum olunduğu üzere büyük ve küçükbaşlardan kurban oluyor. Küçükbaş 1 kişiye, büyükbaş ise 7 kişiye kadar ortak olabiliyor. En başta yaşları önem arz ediyor çünkü bir keçi en azından 1 yaşını doldurmuş olacak, koç veya koyun ise en azından 6 ayı tamamlamış ve birazda görünüş olarak cüsseli olmalıdır. Büyükbaşlarda konu daha farklıdır; onlarda 2 yaşını doldurmuş olmalıdır. Bunun dışında sağlıksız ve kusurlu bir hayvanla Allah’a yaklaşmak istemek bir Müslüman’a yakışmaz. Hayvan nüfusunu düşünürsek kısır veya erkek hayvanların kurban edilmesi daha makbuldür” diye konuştu.

“Hem dini hem de çevre boyutuna dikkat edilmelidir”

Kurban kesimi noktasında çevre temizliğinin önemine de dikkat çeken Bahtiyar Kargıoğlu, çevreye ulu orta bir şekilde hayvanın tüketilmeyecek kısımlarının saçılmaması gerektiğini belirterek bunların hijyenik bir şekilde poşetlenmesini ve buna uygun adımların gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı; “Kurban kesiminin dini ve çevre boyutu olmak üzere 2 boyutu bulunmaktadır. Dini boyutunda hayvanın daha az canını yakacak bir bıçak tercih edilmeli, hayvanın gözleri bağlanmalı ve diğer hayvanların bunu görmemesini sağlamalıdır. Çevre temizliği de aslında dini boyuttadır çünkü kokunun veya mikrobun saçılması aslında bir kul hakkıdır” dedi.

Kurban eti paylaşımı

Kesilen kurban etinde yoksul, akraba, eş ve dostların muhakkak düşünülmesi gerektiğini belirten Kargıoğlu, kesilen kurban etinin bir kısmının gelen misafirlere, bir kısmının aile bireylerine ve son olarak fakirler için ayrılmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Bahtiyar Kargıoğlu, aslolanın birlik ve beraberlik olduğunu bu durumunda bundan dolayı yapılması gerektiğini aktardı.

“İsteyen Türkiye’de, isteyen yurtdışında kestirebilir”

https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesine vekaleten kurban kesimi ile bilgiler veren Kütahya İl Müftü Vekili Bahtiyar Kargıoğlu, “Vekaletle kurban kesimi caizdir. İsteyen bağışçı kurbanı Türkiye içinde, isteyen bağışçı ise yurtdışında kestirebiliyor. Bu kurban hakikaten yoksul ülkelerde kesiliyor. Bazı eleştirilerde oluyor ama bu iş birlik ve beraberlik işidir. Bu insanların devlete olan bir duası bile yeterdir. Bu kestiğimiz yerlerin birçoğunda ne altyapı ne de ulaşım araçları var, daha doğrusu mahrumiyet bölgesidir. Filistin’de kesilmesiyle ilgili olarak da ayrı bir prosedürümüz var. Bunu internet üzerinden de yapabiliyor veya Müftülüklere gelerek bizlere iletiyor ve bağışçı adına onun gözetiminde biz yardım yapıyoruz” diye konuştu.

“Gönüller yapma günleridir”

Cümlelerini son verirken arife günü ve Kurban Bayramı’nda vatandaşların hangi ibadetleri yapması gerektiğini sıralayan İl Müftü V. Bahtiyar Kargıoğlu, “Peygamber efendimize göre 5 gecede yapılan duaların reddedilmediği belirtilmiştir. Bunlardan bir tanesi de arifeyi Kurban Bayramı’na bağlayan gecedir. Mezarlık ve aile ziyaretleri yapılmalıdır. Küs ve dargınlıkların sonlandırılması için büyük fırsat olan bugün es geçilmemelidir. Bayram işin özü gönüller yapma günleridir” ifadelerini kullandı.

Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz

PAYLAŞ