Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2023 yılı konut satış istatistiklerini Dere İnşaat & Emlak sahibi İş İnsanı ve Politikacı Samet Ahmet Dere, değerlendirdi.
770 adet azalma yaşanmış
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı konut satış istatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Kütahya genelinde toplamda 7,817 konut satışı gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 2022 yılında ise bu rakam 8,587 olarak kayıtlara geçmişti. Son iki yıldaki satışların arasındaki fark ise vatandaşların dikkatinden kaçmadı.
“Bu duruma önlem alınmazsa 2024’e de yansır”
Konut satışlarında yaşanan düşüşün birçok nedeni olduğuna https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesine vurgu yapan Dere şunlara değindi: “Pandemi ile yaşanan küresel kriz ilk nedenlerden birini oluşturuyor. Çünkü küresel kriz inşaat maliyetlerinin yükselmesine neden oldu ve kimi zaman inşaat sektöründeki işleri durma noktasına getirdi. Kurda yaşanan yükseliş de bunu büyük ölçüde etkiledi. İnşaat maliyetleri arttıkça yapılan konut sayısı azalıyor ya da yapılan konutları alacak kişi bulunamıyor. Bu da beraberinde konut fiyatlarında yükseliş yaşanmasına ya da ev kiralarının artmasına sebep oluyor. Bunun gibi birçok nedenden dolayı her açıklamamızda da belirttiğimiz gibi ev almak hayal oldu. Ne yazık ki 2024 yılında da birçok vatandaşımızın ev alması oldukça güç olacak.”
“Malzeme üretimi konusunda yerli üreticiye destek sağlanmalıdır”
Samet Ahmet Dere çözüm önerilerine ilişkin şunları sıraladı: “Çözüm önerilerine gelecek olursak, öncelikle maliyetlerde yaşanan yükselişin durdurulması gerekir. Yapılacak ilk işlerden biri de arsa fiyatlarında yaşanan yükselişin durdurulmasıdır ve arsaların özel sektör-kamu iş birliği ile üretilmesinin önü açılmalıdır. Eğer ki arsa fiyatlarında düşüş yaşanırsa bu konut fiyatlarına da yansıyacaktır. Bir diğer faktör ise inşaat malzemelerinin fiyat artışlarının kurla doğru orantılı olması. Her zaman dediğimiz gibi inşaat malzemesi ithalatının olabildiğince minimize edilmesi gerekir. Kendimiz üretirsek ve yerli üreticiye de yeterli desteği sağlarsak bu sorunun da çözüleceğini düşünüyorum.”
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz.