Diyetisyen Ayşe Kuş Vural, kış aylarında hastalıklara yakalanmadan ve kilo almadan nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.
2 neden beslenmeyi etkiliyor
Kış aylarındaki kilo artışının iki önemli etmene dayanarak gerçekleşebileceğine değinen Diyetisyen Kuş Vural, “Havaların soğuması ile kış mevsimine geçtiğimiz bu günlerde sağlığımız iki önemli noktadan etkilenmektedir. Bunun ilki kış mevsimindeki hava sıcaklıklarındaki ani düşmelere bağlı oluşan grip, soğuk algınlığı ve enfeksiyon gibi hastalıklar olurken bir diğer ise havanın erken kararması, sıcak ve güneşli havaların yerini yağışların almasıyla fiziksel aktivitelerin azalması ve kapalı alanlarda geçirilen sürenin artmasıdır. Bu durum sağlıklı beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmaya, yağlı ve şekerli besinlere yönelmeye ve aşırı yeme ataklarına neden olabilir. Metabolizmamızı korumanın ve bağışıklık sistemimizin direncini arttırmanın yolu yine yeterli ve dengeli beslenmeden geçiyor” dedi.
“Taze bir şekilde çiğ ve az pişmiş olarak tüketelim”
Yaz aylarına göre meyve ve sebze çeşitliliği daha az olan kış ayında nasıl beslenileceğini de açıklayan Kuş Vural, “Kış aylarında bu mevsime ait olan meyve ve sebzeleri tüketelim. Bu mevsimin vazgeçilmez sebze ve meyveleri olan; ıspanak, pazı, lahana, karnabahar, kereviz, bürüksel lahanası, pırasa, turunçgiller, nar, elma ve ayvayı beslenmemizden eksik etmeyelim. Kış mevsiminde özellikle sebze ve meyvelerin bol miktarda ve taze olarak, çiğ ya da az pişmiş şekilde tüketilmesi çok sağlıklıdır. Yapraklı sebzeler çiğ ya da az su ile buharlı tencerede zeytinyağı ile kısa süreli pişirilerek tüketilmelidir. Brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pişirilirse tadı bozulabilir. Köklü sebzeler ise yapraklı sebzelerin aksine çok iyi pişirilmelidir; yoksa hazımsızlık yapabilir” diye konuştu.
D vitamini önerilerini sıraladı
Gün ışığından yararlanamayanlar için de önerilerini sıralayan Diyetisyen Ayşe Kuş Vural, “Kış aylarında güneşi daha az görüyoruz ve bu durum toplumda sık rastlanan d vitamini eksikliğine neden olabilir. D vitaminin eksikliğine engel olmak için kış aylarında haftada iki kez balık ve balık yağı tüketelim. Bunun yanında tereyağı, süt, yumurta sarısı, ciğer gibi d vitamininden zengin besinleri beslenmemize ekleyebiliriz” dedi.
“Probiyotik desteği ile önüne geçilebilir”
Havaların erken kararması ile birlikte birçok vatandaş erkenden kapalı alanlarda vakit geçirmek zorunda kalıyor. Bu durumda hareketsizliğe bağlı olarak birçok rahatsızlığı doğuruyor. https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesinde yer alan habere göre Diyetisyen Kuş Vural ise bu durumun en aza indirilmesi için probiyotiklerden destek alınması gerektiğini belirtirken bu probiyotiklerin keten tohumu, kabuklu patates, lahana, portakal, elma, yulaf, bulgur gibi besin maddelerinde olabileceğini vurguladı.
“Su içmeyi ihmal etmeyin”
Diyetisyen Ayşe Kuş Vural, aslında su içmek için susamayı ya da çok fazla terlemeyi beklemenin uygun olmadığını söyledi. Diyetisyen Kuş Vural, “Soğuk hava su içme isteğinizi azaltır. Ancak hissedilmese bile vücut su kaybetmeye devam eder. Bu nedenle susama hissi gelmeden su içmeyi ihmal etmeyin” diye ifade ederek önemli bilgiler verdi.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz.