HİSAR’DA ‘MAVİ’ AY

Mavi Dolunay, Kütahya’daki görüntüsüyle izleyenleri büyüledi. Hisar Kalesinde yükselen dolunayın ilki 76 yıl sonra 1 Ekim’de gerçekleşmişti.

Kütahya’da akşam saatlerinde beliren ”Mavi Dolunay” güzel görüntüler oluşturdu. Her yıl 12 adet dolunay gerçekleşirken nadir görülen bir doğa olayı gerçekleşti ve 2020 yılında 13 adet dolunay oldu. 76 yıl sonra, 1 Ekim ve 31 Ekim tarihlerinde gerçekleşen dolunayın ikincisine “Mavi Ay” ismi veriliyor.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi; “Mavi Ay” bir tanıma göre bir takvim yılı (Güneş takvimi) içerisinde gerçekleşen 13. dolunay evresine verilen geleneksel bir isimdir. Ay takvimlerinde, bir takvim ayı aynı evre ile başlar aynı evre ile biter. Ancak bizim de günlük olarak kullandığımız Güneş takvimlerinde bir ay bizim astronomide “sinodik dönem” dediğimiz ve birbirini takip eden aynı iki evre arasında geçen süre (örneğin iki Dolunay arasındaki süre) ile tanımlanmaz. Böyle tanımlanmış olsaydı her ay 29.53 gün sürerdi. Oysa ki Güneş takviminde aylar 28, 29, 30 ya da 31 gün sürer ve toplam bir yıl da 29.53 * 12 = 352.2 gün değil 365.25 gündür! Bu nedenle bir aya aynı evreden (sözgelimi Dolunay ama Yeniay olsa da farketmez, ilkdördün olsa da) iki tane denk geldiği olur. (Aynı nedenle Ramazan ayı her yıl 11 gün öne kayar!) Güneş takviminde bir yıl yine bu nedenle 12.37 tane ayrı evreden içerir. Bu 0.37’ler birleşip 2-3 yılda (tam olarak 2.7 yılda) bir 13. Dolunay’ın bir yıl içerisine sığmasına neden olur. İşte böyle olduğunda gerçekleşen 13. dolunay “Mavi Ay” adını alır” açıklaması yapıldı.

MAVİ DOLUNAY NEDİR?

NASA’ın geçtiğimiz hafta duyurduğu ‘Mavi Dolunay’ olayı gerçekleşti. Bir takvim ayında yaşanan ikinci Dolunay olarak adlandırılan “Mavi Dolunay” düşünülenin aksine Ay’ın mavi renkte görülmesi anlamına gelmiyor.

Mavi Ay, dolunay evresinin ay içerisinde ikinci defa meydana gelmesidir. İsminden dolayı Ay’ın farklı bir renge bürüneceği düşünülse de herhangi bir renk değişimi olmayacak.

Dünya’daki fiziksel sebeplerle oluşan bulutların hareketleri nedeniyle geçmişte mavi tonlarında görülen Dolunay’a bu isim verilmiştir.

PAYLAŞ