Ermenistan’ı Tel’in, Azerbaycan’a destek

Kütahya Belediye Meclisi’nde yer alan üç partinin ortak imzasını taşıyan mesaj Belediye Başkan Yardımcısı Salih Özden tarafından okundu. Mesajda Ermenistan’a ‘Azerbaycan ve Türkiye, biz iki devlet bir milletiz’ ifadeleri ile seslenildi.

Ermanistan’ın Azerbaycan’a düzenlediği saldırı sonrası Kütahya Belediye Meclisi sivil halkı hedef alan saldırıları kınayan bir mesaj yayımladı.

AK Parti, MHP ve CHP Belediye Meclis Üyelerinin imzasını taşıyan açıklamayı Belediye Başkan Yardımcısı Salih Özden okudu.

Mesajda şu ifadelere yer verildi:

“27 Eylül tarihinde Ermenistan tarafından Azerbaycan topraklarına yönelik olarak başlatılan ve sivil kayıplara da yol açan işgal ve saldırılar halen devam etmektedir.  

Ermenistan bu saldırgan ve işgalci tutumuyla uluslararası hukuku çiğnemekte, özellikle 1949 yılında kabul edilen Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal etmektedir.    

Azerbaycan Devleti, meşru müdafaa hakkını kullanarak, sivil halkın güvenliğini sağlamak ve toprak bütünlüğünü korumak için tüm cephe boyunca karşı saldırı başlatmış ve Ermenistan’ın işgal ettiği toprakları birer birer geri almaya başlamıştır.

Anadolu Türk’ünün 20. yüzyılın başında verdiği istiklal mücadelesine büyük destek veren Azerbaycan hükümet başkanı Neriman Nerimanov, Atatürk’ün teşekkür mektubuna karşılık olarak yazdığı 23 Mart 1921 tarihli mektubunda şöyle der:

“Paşam, Türk Milletinde bir anane vardır; kardeş kardeşe borç vermez. Kardeş, her durumda kardeşinin elinden tutar. Biz kardeşiz, her zaman elinizden tutacağız, her zaman ve her şartta birbirimizin elinden tutacağız ve tutmaya devam edeceğiz. Bugün yaptığımız, bir kardeşin yaptığından başka bir şey değildir.” 

Bu sözlerin üzerinden yaklaşık 100 yıl geçti. Bugüne kadar birbirimizin elini hiç bırakmadık ve bundan sonra da bırakmayacağız. Kütahya Belediye Meclisi olarak kardeş Azerbaycan’ın uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde toprak bütünlüğünü tesis etmek amacıyla gerçekleştirdiği savunmayı sonuna kadar destekliyoruz.

Güney Kafkasya’da barışın tekrar tesisi için Ermenistan’ın 30 yılı aşkın bir süredir işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmesi ve Ermenistan’a destek veren güçlerin de bu ülkeye yönelik destekçi tavırlarına bir an önce son vermesi gerektiğine inanıyoruz. 

Ermenistan artık şunu iyi bilmelidir: “Azerbaycan ve Türkiye, biz iki devlet bir milletiz.”

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz bir şekilde ifade ettiği gibi; “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir.”

Suriye’de, Irak’ta, Kıbrıs’ta, Ege’de, Doğu Akdeniz’de, Libya’da haklılığını ve kararlılığını tüm dünyaya gösteren Türkiye, Güney Kafkasya’da da haklılığını ve kararlığını ortaya koymaktan ve kardeş Azerbaycan’a destek olmaktan asla çekinmeyecektir. 

Kanımızla, canımızla, bütün varlığımızla soydaşlarımızın yanındayız. Temennimiz ve dualarımız kahraman Azerbaycan ordusunun zaferi içindir.

Kütahya Belediye Meclisi olarak Ermenistan’ın kardeş Azerbaycan topraklarına pervasızca yaptığı insanlık dışı işgal ve saldırıları lanetliyor, saldırılarda şehit düşen kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize ise acil şifalar diliyoruz.”

PAYLAŞ