DPÜ’ YE 8 BİN 145 YENİ ÖĞRENCİ

2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2020-YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile birlikte Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında kontenjanları %90,5 oranında doldu.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 2020-YKS Sonuçlarına göre %90,5 doluluk oranına ulaştı. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklanan 2020-YKS yerleştirme sonuçlarının ardından merkezi sınav üzerinden yapılan yerleştirmeler ile ilgili istatistikler de yayımlandı. Buna göre bünyesinde 11 fakülte 1 yüksekokul ve 14 meslek yüksekokul olan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi tüm akademik birimlerinde %90,5’lik doluluk oranını yakaladı.

8 BİN 145 ÖĞRENCİ DUMLUPINARLI OLDU

Sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversitemize toplam 8 bin 145 öğrenci kayıt yaptırmaya hak kazandı. Bu öğrencilerin 3 bin 456’sı lisans, 4 bin 689’u ise ön lisans programlarına yerleşti.  3 bin 689 kişilik kontenjanı olan lisans programlarımızda doluluk oranı %93,7’ye, 5 bin 310 kontenjanı olan ön lisans programlarımızı ise doluluk oranı %88,3’e ulaştı. Toplamda 8 bin 999 öğrenci kontenjanı açıklayan DPÜ’ye ilk yerleştirmelerin ardından 8 bin 145 öğrenci kayıt yaptırmaya hak kazanmış oldu. Böylece toplam doluluk oranı %90,5 olarak belirlendi.

ÖĞRENCİLERDEN DPÜ’YE BÜYÜK İLGİ

Açıklanan sonuçlar Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin her geçen yıl daha çok tercih edildiğini de ortaya koydu. Lisans programlarında 2018 yılında %62, 2019’da da %88 doluluk oranına sahip olan Üniversitemiz, 2020 yılında doluluk oranını %93’e yükseltti. Ön lisans programlarında ise iki yıl önce %81, geçen yıl ise %87 doluluk oranı yakalayan DPÜ, bu yıl kontenjanlarında %88’i aşan doluluğa ulaştı. Böylece 2018’de toplamda %71’lik doluluk oranına sahip Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, bu yıl %90,5’lik orana ulaşarak Türkiye’nin her yerinden öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite konumuna yükseldi.

KÜTAHYA HALKINA BİR MÜJDEMİZ VAR

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından ulusal medya temsilcileriyle bir araya gelen Rektörümüz, özellikle son yıllarda kontenjanlarımızdaki doluluk oranlarını değerlendirdi. Rektör Uysal, “Kütahya halkına bir müjdemiz var. Dün açıklanan 2020-YKS yerleştirme sonuçlarının ardından tahminimizin üzerinde bir doluluk oranına ulaştı. 2018’de %71, 2019’da ise %88 olan doluluk oranımız bu yıl %90’ı aştı” dedi ve şunları söyledi:

“DOLULUK ORANINDA %100’Ü AŞAN FAKÜLTELERİMİZ VAR

Bu yıl lisans ve ön lisans düzeyinde toplam 8 bin 999 kişilik kontenjan açıklamıştık. Açıklanan sonuçlara göre, toplam yerleşen öğrenci sayımız 8145. Bu sonuca göre %90,5’lik doluluk oranına ulaştık. Doluluk oranı %100 olan hatta okul birincileri ve ek kontenjanlarla %100’ü aşan bölümlerimiz hatta fakültelerimiz var. Meslek yüksekokullarımızın doluluk oranında önemli bir artış var. MYO’larda rağbet göremeyen programları kapatıp, rağbet gören programları açarak bu başarıya ulaştık. Meslek yüksekokullarımız içinde özellikler bu yıl açılan Dumlupınar Meslek Yüksekokulumuza dikkat çekmek istiyorum. Yüzde 97’lik doluluk oranına ulaşan Dumlupınar MYO, bu yıl açılmasına rağmen neredeyse tamamen doldu. Bu çok önemli bir başarı.

“GÜZEL SANATLAR VE SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTELERİMİZE BÜYÜK RAĞBET VAR”

Kütahya’mız, Anadolu’nun bağrında olan sanat ve kültürle yoğrulmuş bir şehir. Bizler bunun potansiyelini bugüne kadar iyi kullanamadık. Ancak bunun böyle olmaması için çalışmalarımıza devam ediyoruz ve bunun sonuçlarını alıyoruz. Öte yandan Güzel Sanatlar Fakültemiz ve Spor Bilimleri Fakültemize büyük rağbet oldu. Spor Bilimleri Fakültemizin özel yetenek sınavlarına 2 bine yakın başvuru aldık. Güzel Sanatlar Fakültemizde ise açıklanan kontenjanın 4-5 katı üstüne başvuru aldık ve bu iki fakültede son yıllarda yapılan başvuru sayısının oldukça üstüne çıktık. Ben akademik ve idari tüm personellerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Hep birlikte Dumlupınar markasını çok daha yükseğe taşımalıyız. Bunu başarmak hep beraber el ele, gönül gönüle olmaktan geçiyor.

YENİ YILDA NASIL BİR EĞİTİM MODELİ UYGULANACAK?

Rektörümüz basın temsilcilerinden yeni akademik yılda nasıl bir eğitim modeli uygulanacağı sorusuna karşılık bu konuda karar aşamasında olduklarını söyledi. “Konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmak için henüz erken” diyen Prof. Dr. Uysal, “Bazı üniversiteler kararlarını açıkladı. Biz de görüşmelerimizde son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Cuma günü şehrimizin idarecileri ile istişarelerde bulunarak bu konuda son kararımızı verecek ve en geç önümüzdeki hafta kararımızı öğrencilerimizle ve kamuoyu ile paylaşacağız.

“KISMİ BİR UZAKTAN EĞİTİM MODELİ ÜZERİNDE DURUYORUZ”

Sadece akademik ve idari personeller ile öğrencilerin değil tüm toplumun sağlığını ilgilendiren bir karar alacaklarını söyleyen Uysal, “Unutulmamalıdır ki Kütahya Dumlupınar Üniversitesi büyük bir üniversitedir. ÖSYM ile yerleşen öğrencilerimize yabancı uyruklu ve özel yetenek sınavı ile katılan öğrencilerimizi de eklediğinizde bu yıl 10 bine yakın öğrenci aramıza katılacak. Ancak Türkiye’de toplam öğrenci sayısı 10 bini bulmayan çok sayıda üniversite var. Kurum içinde yaptığımız görüşmelerde kısmi bir uzaktan eğitim modeli ile güz dönemini yürütme yönünde bir eğilim söz konusu. Buna göre, uzaktan eğitime uygun olmayan Spor Bilimleri Fakültemiz, Güzel Sanatlar Fakültemiz gibi daha çok uygulama ağırlıklı derslerin olduğu bölümlerde okuyan öğrencilerimizi Kütahya’ya davet edip İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi gibi teorik derslerin yoğun olduğu fakültelerimizde eğitim gören öğrencilerimizi de yerlerinden kıpırdatmadan, uzaktan eğitim modeli ile eğitim almasını sağlayacak bir model üzerinde çalışıyoruz. Bugün Üniversite Senatosunda akademik takvimin görüşüldüğünü söyleyen Uysal, “Alınan karara göre eğitime başlama tarihi 5 Ekim olarak belirlendi. Eğitimin ne kadar yüz yüze ne kadar uzaktan olacağı konusunda da çok kısa süre bir açıklama yapılacak” dedi.

“TÜM TOPLUMUN SAĞLIĞINI İLGİLENDİREN BİR KARAR ALACAĞIZ”

Gazetecilerin Kütahya halkının beklentisinin öğrencilerin Kütahya’ya gelmesi yönünde olduğunun belirtmesi üzerine Rektörümüz şunları söyledi: Öğrencileri Kütahya’ya getirmek herkesin arzusudur. Başta eğitim kalitesi açısından yüz yüze eğitimin yerini hiçbir şey dolduramaz. Ama toplum sağlığı da eğitimden önce geliyor. Biz sadece kendi personel ve öğrencilerimizin değil, şehrimizin ve hatta milletimizin sağlığını düşünmek zorundayız. Bu nedenle eğitim modelimiz konusunda ekonomik koşullara göre değil sağlık koşullarına göre bir karar alacağız. Bizler salgın yayılmasını önlemek adına Üniversitemizde uzaktan eğitim üzerinden verilecek dersleri arttırıp üniversitemizi kontrol edebiliriz. Ancak öğrencilerimizin tamamını Kütahya’ya çağırırsak şehrin sağlığını kontrol edemeyiz. Kütahya halkı gibi tüm akademisyenlerimiz ve bizler öğrencilerimizin bir an önce Kütahya’ya, üniversitemize gelmesini istiyoruz ama isteklerle gerçekler her zaman uyuşmuyor. Dilerim bu salgın en kısa sürede sona erer ve bizler de özlediğimiz hayatımıza geri dönebiliriz.

PAYLAŞ