DPÜ GSF 24 KASIM’I PANELİ VE ÖDÜL TÖRENİYLE KUTLADI

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Görsel Sanatlar Eğitimi Derneği (GÖRSED) iş birliği ile 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında Salgın Döneminde Sanat Eğitimi konulu panel ve Yılın Sanat Eğitimcileri Ödül Töreni gerçekleştirildi

Güzel Sanatlar Fakültesi , 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında iki etkinlik birden düzenledi.

Fakültemizden, düzenlenen etkinliklere ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Moderatörlüğünü Fakülte Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin’in yaptığı Yılın Sanat Eğitimcileri Ödül Töreni, GÖRSED’in Kurucu ve Onursal Başkanı, aynı zamanda TOBB Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Vedat Özsoy’un konuşmasıyla başladı. GÖRSED tanıtım videosunun gösteriminin ardından ödül sunumlarına geçildi.

GÖRSED Başkanı Prof. Dr. Levent Mercin, GÖRSED’in bu yıl Yılın Sanat Eğitimcisi Onur Ödülünün, 1940 yılında Trabzon’da doğmuş olan; ressam, sinema oyuncusu, heykeltıraş, baskı, grafik, gravür sanatçısı ve öğretim üyesi, İstanbul Museum of Graphic Art (IMOGA) kurucusu olan, birçok farklı üniversitede kurucu dekanlık görevinde de bulunan, onlarca ödül sahibi emekli akademisyen Süleyman Saim Tekcan’a verildiğini belirtti.

Süleyman Saim Tekcan’ın konuşmalarından sonra Mercin, GÖRSED’in bu yıl Yılın Sanat Eğitimcisi Akademisyen Ödülüne, bağımsız Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme ve puanlama sonucunda Harran Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Emine Teker’in layık görüldüğünü açıkladı. Sonrasında GÖRSED’in bu yıl Yılın Görsel Sanatlar Eğitimcisi Ödülüne, İzmit Bilim ve Sanat Merkezi Görsel Sanatlar Öğretmeni Asuman Daşdemir’in bağımsız jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme ve puanlama neticesinde layık bulunduğunu ifade etti. Yapılan teşekkür konuşmalarından sonra günün ikinci etkinliği olan ‘Salgın Döneminde Sanat Eğitimi’ başlıklı panele geçildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve DPÜTV YouTube kanalından canlı yayınlanan panel yaklaşık olarak 4 saat sürmesine rağmen 285 kişi canlı yayını takip etti. Sanatçılarla birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kâzım Uysal, sanatsal bakış açısıyla dünyaya bakmanın insana çok şey kazandırdığını, olumsuzlukları elimine etmede sanatın bir araç olduğunu dile getirdi.

Panelin ilk konuşmacısı Üniversiteler Arası Sanat Dalları Eğitim Komisyonu Başkanı, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Danışmanlığı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı olarak da görev yapan Prof. Dr. Turan Sağer oldu. Sağer, salgın sürecinde sanat eğitimi ile ilgili YÖK ve güzel sanatlar fakültelerinin dekanlıkları ile konservatuar müdürlerinin derslerin işlenmesi adına alınan kararlarla ilgili yürüttükleri süreç hakkında çok kıymetli bilgiler sundu.

İkinci konuşmacı Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Ali Osman Alakuş oldu. Alakuş, ‘Covid-19 Pandemi Döneminde Sanatsal Sorunlarla Yüzleşmek’ konulu sunumunda salgın sürecinde karşılaşılan sorunları irdeleyerek, çözüm önerileri üzerinde durdu.

Üçüncü konuşmacı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Doğan Arsalan, ‘Salgın Döneminde Dünyadaki Sanat Eğitimi Uygulamaları’ konulu bir sunum yaparak ABD ve Avrupa’daki güzel sanatlar fakültelerindeki uygulamalardan örnekler verdi.

Dördüncü konuşmacı Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü öğretim üyesi olan Doç. Dr. Burak Tarlakazan, ‘Salgın Döneminde Çevrim İçi Sergilerin Sanat Eğitimindeki Yeri’ üzerine yapılan araştırmasının verileri üzerine bir sunum yaptı.

Beşinci konuşmacı Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı başkanlığı görevini yürütmekte olan Doç. Gonca Erim oldu. Erim, salgın döneminde uygulamalı dersler üzerine yaptığı araştırma sonuçları üzerinde durdu.

Panelin altıncı oturumu Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İletişim Tasarımı Bölümünde görev yapan Doç. Dr. A. Ayça Ünlüer Çimen ve Dr. Öğr. Üyesi Nur Cemelelioğlu Altın’ın ‘Tukana: Sanal Kampüs (TÜBİTAK 1001 SOBAG Araştırma Projesi)’ başlıklı sunumuyla tamamlandı. Konuşmacılar, projenin hedefi ve şu ana kadar elde edilen verileri, ilk kez Güzel Sanatlar Fakültemizin etkinliğinde paylaşmış oldular.

Panelin son konuşmacısı ise, İstanbul İl milli Eğitim Müdürlüğünde Görsel Sanatlar Öğretmeni olarak görev yapan ve aynı zamanda İstanbul Öğretmen Akademisi Sorumlusu Dr. Filiz Karabilgin oldu. Salgın Döneminde İstanbul Öğretmen Akademileri Webinar Uygulamaları hakkında bilgiler veren Karabilgin , gerçekleştirilen uygulamalardan örnekler sundu.

‘Salgın Döneminde Sanat Eğitimi’ konulu panelin çok verimli ve dolu dolu geçtiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Kâzım Uysal, emeği geçen Dekanımız Prof. Dr. Levent Mercin’e, Öğr. Gör. Figen Yavuz’a, Öğr. Gör. Fatih Kara’ya, Dr. A. Aycan Gürbüz’e ve GÖRSED’in yöneticilerine teşekkür etti. Ayrıca panelistlere verdikleri çok kıymetli bilgilerden dolayı Üniversite adına teşekkürlerini sunan Uysal, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü kutlayarak paneli sonlandırdı.

PAYLAŞ