59 Envanter numaralı Kütahya’nın Alipaşa Mahallesi Balıklı Caddesi’nin doğusunda 85 ada 31 parselde bulunan ve kamulaştırma işlemleri tamamlanan Dârülkurrâ’nın (Kuran Okuma Yeri) restorasyon çalışmaları başladı.
Sanat tarihi açısından önemli bir yerde duran ve pek çok yönüyle farklılıklar gösteren ayrıcalıklı niteliklere sahip özel mülkiyete ait olan ve Kütahya Belediyesi tarafından 600.000,00 TL’ye 85 ada, 24,25,26 parseller ile birlikte kamulaştırılan Kütahya Dârülkurrâsı’nı ziyaret eden Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK, restorasyon çalışmalarını yürüten yüklenici firma yetkililerinden çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldı.
Ziyarette restorasyon çalışmalarını yürütecek ekibe başarılı dileyen Başkan IŞIK; Dünyada bu şekilde ayakta kalan nadir eser için kolları sıvadık ve hızlı bir şekilde kamulaştırma çalışmalarımıza başladık. Çok önemli bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Ata mirası bu tür insanlık alemine hizmet edebilecek eserlerin ayakta kalmasını sağlamak hepimizin görevi diye düşünüyorum. Çalışmalarınızı kazasız ve sıkıntısız bir şekilde tamamlayabilmenizi diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum, dedi.
Daha sonra restorasyon çalışmalarının kazasız belasız geçmesi temennisinde bulunulup, dualar eşliğinde kurban kesildi.
Cadde üzerindeki 395 ve 244 envanter numaralı yapıların arasında konumlanmakta olan, kuzeybatı cephesinin tamamı ve batı cephesinin bir kısmı olmak üzere çevre yapılar sebebiyle kapanmış Kütahya Dârülkurrâsı, elde edilen ve edilecek olan veriler ve bilgiler ışığında restore edilip, tarihteki amacına uygun bir şekilde işlevlendirilerek yeniden gün ışığına çıkarılması hedefleniyor.
Osmanlının Klasik Dönemi içinde, 1579-1582 yılları arasına tarihlenen Kütahya Dârülkurrâsı, Anadolu ve Rumeli Beylerbeyliği görevlerinde bulunan Cafer Paşa tarafından yaptırılmıştır. Oldukça dikkat çekici mimari özelliğe sahip yapı, Kütahya’da Klasik Osmanlı mimarisinin ender örneklerinden biri olarak sanat tarihi açısından önemli bir yere sahiptir.
Osmanlı Dârülkurrâları genellikle büyük ya da küçük kapsamlı bir külliyeye dahil olarak inşa edilmişlerdir. Bu durum Osmanlı Dârülkurrâlarında görülen önemli bir özellik olup, dârülkurrâ bağımsız bir yapı olarak da inşa edilse, en azından bir cami ya da bir mescid yanında inşa edilmişlerdir. Kütahya Darülkurrası ise, tek başına tasarlanmış, bir külliye programına dahil edilmemiştir. Kütahya Cafer Paşa Darülkurrası, mimari açısından olduğu gibi bu özelliği ile de nadir örnekler arasında yer almaktadır. Kütahya Dârülkurrâsı bu yönüyle hiçbir külliye programı, medrese ya da camiye bağımlı olmaksızın inşa edilen Bursa’daki Hoca Yakub Dârülkurrâsına benzemektedir. Bu özellik başka bir örnekte yoktur.
Mimari planı itibarı ile ünik bir eser olan yapı, tamamen kendine has bir mimari özellik sergilemekte ve Osmanlı Dârülkurrâları arasında istisnai bir örnek oluşturmaktadır. Yapı, sekizgen prizma gövdesi ve onu örten sekizgen tasarımlı kubbesiyle ilk bakışta klasik üslupta bir Osmanlı türbesine benzemektedir. Bu türbelerden farklı olarak yüksek bir zemine oturmaktadır. Yapının bir tür ihtisas medresesi olması nedeniyle Kur’an gibi kitapları sürekli bulundurması gerektiğinden ve bu kitapların nemden korunması amacıyla yüksek bir giriş tercih edilmiş olmalıdır.
Hem klasik dönemde hem de Tanzimat sonrası dönemde faal olarak kullanılmış olan hatta Cumhuriyet’in ilk yıllarında da kullanıldığını gösteren belgelerin bulunduğu Kütahya Dârülkurrâsı’nın Koruma Bölge Kurulunca onaylanan projeleri doğrultusunda uygulama ihalesinin yapılmasıyla birlikte restorasyon çalışmalarına başlandı.
İncelemelerin sona ermesiyle birlikte Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK, Balıklı Mahalle Muhtarı Ahmet AYBAK’ı ziyaret etti. Sohbet ortamında gerçekleşen ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade eden Mahalle Muhtarı AYBAK, Başkan IŞIK’a teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.
Ziyaretlerde Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK’a; Belediye Başkan Yardımcıları Salih ÖZDEN ile Murat ARIK eşlik etti.