Çürük diş genel sağlığı tehdit eder

Diş sağlığının önemine dikkat çeken Özel Akademi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği sahibi Diş Tabibi Ömer Faruk Tekin, diş çürüklerinin genel sağlığı tehdit edebileceğine dair uyarılarda bulundu.

AŞAMA AŞAMA İLERLER

Diş çürüklerinin belirli aşamalar halinde ilerlediğini belirten Tekin, en ileri aşamada enfeksiyonun çene kemiğine yayılabileceğini ve bunun da özellikle ek sağlık sorunlarına sahip kişilerde bu durumu kötüleştirebilecek etkilere sahip olduğunu belirtti. Tam ve düzenli olarak yapılmayan ağız bakımı, şekerli ve asitli yiyecek tüketimi gibi etkenlerin diş çürüklerini ve oluşan çürüklerin ilerlemesini hızlandırdığını açıkladı.

KALP SORUNLARI YAŞANABİLİR

İlerleyen diş çürüklerinden dolayı oluşan bakterilerin kan dolaşımına karışabileceğini ve vücudun diğer bölgelerine yayılarak kalp sorunu dahil birçok soruna yol açabileceğini ifade eden Ömer Faruk Tekin; “Diş enfeksiyonlar ve apseleri, diş kaybı, çene kemiği erimesi gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Özellikle çocuklarda, çiğneme zorlukları, beslenme yetersizlikleri ve konuşma bozuklukları gibi problemler görülebilir. Bununla birlikte oluşan estetik kaygılar, özgüven kaybına ve sosyal hayatta olumsuzluklara yol açabilir. Diş çürükleri ilerlediğinde oluşan bakteriler kan dolaşımına karışabilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılarak kalp sorunlarından hamilelik risklerine kadar birçok genel sağlık sorununa neden olabilir.” Dedi.

BİRÇOK SAĞLIK SORUNUNA NEDEN OLABİLİR

Ağzın vücuda açılan kapı olduğunu ifade eden Özel Akademi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği sahibi Diş Tabibi Ömer Faruk Tekin tedavi edilmeyen diş çürüklerinin birçok genel sağlık sorununa da yol açabileceğini söyledi.

Diş çürükleri ilerlediğinde oluşan bakterilerin kan dolaşımına karışabileceğine ve vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğine dikkat çeken Özel Akademi Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği sahibi Diş Tabibi Ömer Faruk Tekin bu durumun neden olabileceği sağlık risklerini ise şöyle sıraladı:

“Bu yayılma özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Örneğin, kalp kapakçıkları etkilenerek endokardit gelişebilir. Ağızda bulunan patojenler, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Tabii ki bu durumların gelişmesi tamamen sağlıklı bireylerde daha zorken, özellikle kalp kapakçıklarında sorun olan, vücudunda eklem protezi, kalp kapağı protezi gibi eklentiler bulunan, romatoid artrit gibi romatolojik hastalıklara sahip bireylerde daha yüksek ‘ dedi.

PAYLAŞ