CAHİLLİK ZORDUR! ÇEKİLECEK İLLET DEĞİLDİR! ETRAFINA DA ZARAR VERİR!

Fikir ve düşünce özgürlüğü, varoluşsal ve üzerinde tartışılamaz bir haktır. Bu açıdan bütün düşüncelere saygı göstermek, yeterli derecede bütünsel düşünen her kişi için sıradan bir düşünsel yaklaşımdır. Nasıl ki çocuğun düşünceleri bazen bize saçma gelse de değer veriyorsak, bize göre yanlış, bize göre eksik, hatalı, kusurlu ve anlamsız düşüncelere de saygı duymak zorundayız.

Daha önce de birkaç defa yazmıştım. Saygı, göstermelik bir nezaket değil, hayata bakışı belirleyen temel bir yaklaşımdır. Yani sadece nezaket icabı saygılı davranmak hatalı bir tutumdur.

Her düşünce-fikir ile muhatap olduğumuzda aynı anlama ya da çıkarım sürecini yaşamayız. Örneğin bilimsel olarak temelden hatalı bir yaklaşıma maruz kaldığımızda, bunun teorik eksiklik vs. bir sebepten kaynaklandığını hemen anlayabiliriz. Kişinin bu şekilde hatalı düşünebileceğini (ki doğruyu bulabilsin) unutmamamız çok önemli bir durumdur. 

Yani bir düşünceyi ele almada, içsel tutarlılık ve bilimsel dayanak gibi kriterlere bağlı analiz etmemiz gerekir. Bizi besleyecek derinliğe, tutarlılığa, her şeyi harfi harfine yerine getiren bir desteğe sahip düşünceleri değerlendirir, temeli eksik, kusurlu ve hatalı olanları eleriz.

Ülkemizde son yıllarda düşüncesinden dolayı “hain” ilan edilen o kadar çok insan var ki, belki her gün böyle durumlarla karşılaşıyorsunuzdur. Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren, beğenmeyen, durumun iyi gitmediğini söyleyen biri, sosyal medya başta olmak üzere hemen her platformda “hain” ilan ediliyor.

Ya da bir şarkıcının söylediği şarkıdaki sözlere “bu herif bir vatan haini” gibi sözlerle yaklaşmak ne kadar bayağı bir tutum, öyle değil mi? Evet, Tarkan’dan söz ediyorum. “Geççek” diye bir şarkı yaptı ki eleştiriler hakaret ve hatta tehdit boyutuna kadar geldi. Üzülerek söylemek zorundayım; bu bir cehalet nişanıdır. Cahiller güruhu boş bir teneke gibi yüksek ses çıkartırlar ve çevreye rahatsızlık verirler. Aynı Tarkan, yıllar önce A Milli Takım için “Bir oluruz yolunda” diye bir şarkı yaptığında nasıl da coşkuyla dinlemiştiniz, hatırladınız mı? 

Hanımlar, beyler; gelin de beyninizi özgür bırakın. Birilerinin gazına gelmeyin. Biraz okuyun, araştırın, çevrenizi gözlemleyin. Doğaya bakın mesela, doğada olup bitenlerden ders alın. Cahillik vallahi çok zordur, bir zamanlar hepimiz öyle değil miydik? Biz de bir zamanlar bir çok konuda yanlış düşüncelere sahiptik. Zamanla daha iyi oluyor, gelişiyoruz. Muhatabımız da o sürecin kim bilir neresinde. Onu küçümseyip hatalı olduğunu yüzüne vurmak yerine, (eğer karakteri izin veriyorsa) ona daha doğruyu aktarmak bütünsel gelişim açısından daha iyi olacaktır.

Kimse daha doğruyu biliyor diye üstün, diğeri yanlış bilgiye sahip olduğu için aşağı olamayacağı için, temelde ürettiği düşüncenin niteliğinden bağımsız olarak bireyler saygıyı varoluşsal nedenlerle hak ederler.

Geriye gitmek yerine ileri, hep ileri gitmek lazım. Yerinde saymak bile kötüyken biz geri geri gitmeyelim…
Sevgiyle kalın… 
PAYLAŞ