BAŞKAN IŞIK UCLG-MEWA YEREL YÖNETİM SÖYLEŞİLERİNİN KONUĞU OLDU

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK, UCLG-MEWA Yerel Yönetim Söyleşileri programının konuğu oldu.

UCLG-MEWA Yerel Yönetim Söyleşileri programının konuğu olan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK, program moderatörü Tolga ÖZTÜRK’ün internet üzerinden sorularını yanıtladı.

Kütahya Belediyesi’nin Koronavirüs ile mücadele sürecinde gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında açıklamalarda bulunan Başkan IŞIK; Ülkemizin pandemi sürecini en az hasarla atlatmış olmasının verdiği memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Sayın bakanlar başta olmak üzere emeği geçen tüm yetkilileri saygıyla selamlıyorum. Türkiye nasıl bu süreci iyi bir konumda atlattıysa genel olarak da Kütahya ilimiz Türkiye’deki diğer iller arasında benzer bir konuma sahip. En azından bölge illerimiz arasında bu süreci en az vaka sayısı ve pozitif vaka vefat sayısı ile kapattık diyebiliriz. Bunda da sayın valimizin, tüm kamu kurum ve kuruluşları ve belediyemizin ciddi katkıları oldu.

Özellikle İl Pandemi Kurulu toplantısında alınan karar gereğince Kütahya Belediyesi’nin hem kendi hizmet birimlerinde hem de dolaylı olarak müdahil olması gereken birimlerde ihtiyaç duyulan maskeden dezenfeksiyona kadar bize bazı görevler yüklendi. Bu kapsamda 9 Mart tarihinden bugüne yaklaşık 1 milyon m2’nin üzerinde kapalı alanı defalarca dezenfekte etti. Yine bu süreçte 800 litre saf el dezenfektanı, 450 litre saf sıvı yüzey ve açık alan dezenfektanı, 400 Kg saf toz yüzey ve açık alan dezenfektanları kullandık. Bunların tamamını vatandaşlarımıza ücretsiz yansıttık ve bunun mali yükünü belediyemiz üstlendi.

Diğer taraftan belediyemiz mücavir alan sınırları içinde bulunan pazaryerlerinin giriş ve çıkışlarına taşınabilir el dezenfeksiyon istasyonu kurduk. Vatandaşlarımızın hem ellerini dezenfekte etmelerini hem de girişte mutlaka vücut ısılarını ölçüp, pazaryerlerimiz kontrol altına aldık. Aynı şekilde 27 Mart 2020 tarihinden itibaren belediyemizin girişinde vatandaşlarımızın ve personelimizin vücut sıcaklığı ölçümü yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Sosyal mesafeyi koruma amacı ile belediyemiz veznelerinde yaklaşma mesafeleri için düzenlemeler yaparak, belediyemiz veznelerini düzenli olarak dezenfekte ettik. Yine Kütahya Belediye’mizin iştiraki olan Simpaş A.Ş. aracılığıyla maske imalat atölyesi açtık ve son 3 ay içinde yaklaşık 2 milyon maske ürettik. Bunun da yaklaşık 750 bin adedini ilgili birimlerimizden hizmet alan vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıttık. Ayrıca bu pandemi sürecinde 1 Haziran 2019 tarihinden itibaren uygulamaya başladığımız “Hilal Kart” uygulaması ile 1.776 aileden 5.240 vatandaşımıza sosyal destek sağlandık.   İhtiyaç sahibi 170 kadın ve 34 engelli vatandaşımıza ayni ve nakdi yardım yaptık. Vefa Sosyal Destek Grubu aracılığıyla 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılamaya gayret ettik. Ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahibi yaklaşık 5.000 ailemize ve 2.500 esnafımıza gıda kolisi yardımı yaptık. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 3.557 öğün 4 kap sıcak yemek yardımında bulunduk, dedi.

Ramazan Bayramında ülke genelinde ilan edilen sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle mezarlık ziyaretinde bulunamayan hemşehrilerimiz adına, belediyemiz tarafından Kur’an-ı Kerim okuttuklarını ifade eden Başkan IŞIK; Pandemi sürecinde çölyak hastalarına glutensiz ekmek ve simit üretimi yapılarak Kütahya Çölyak ve Pku Yaşam Derneğine destek verdik.

Bu süreçte su ücretlerine yeni düzenleme yaparak 3 tonluk avans yükleme miktarını 10 tona çıkarttık.  Ayrıca tüm mesken ve işyerlerinde 50 tona kadar su kullanımının en düşük ücretten faturalandırılmasını sağladık. Covid-19 tedbirleri kapsamında, belediye kiracılarının kira bedelleri 3 ay süreyle erteledik. 7244 Sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte faaliyetleri durdurulan ya da faaliyette bulunamayan işyerlerinin ilan reklam ve çevre temizlik vergilerine muafiyet getirildi.

Özel Halk Otobüsleri, Ticari Taksiler, Emniyet Müdürlüğü araçları ve Belediye hizmet araçlarını sürekli olarak dezenfekte edip vatandaşlarımıza 100.000 adet ücretsiz maske dağıttık. Pandemi sürecinde kent genelindeki tüm sağlık çalışanlarımıza ücretsiz servis hizmeti verdik. Doğa ve Hayvan Severler Derneğine 2 ton mama desteğinde bulunduk.

Belediyemize ait 326 adet parkın tamamında dezenfeksiyon çalışmaları yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Sosyal mesafeyi koruma amacıyla vatandaşlarımızın yoğunlukla vakit geçirdiği Cumhuriyet Caddesi’ndeki banklar geçici olarak söktük. Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte başta Ulu Camii olmak üzere 165 adet camimizin düzenli olarak temizlik ve dezenfekte çalışmalarını gerçekleştirdik. İlimiz merkezindeki tüm çöp konteynerleri yıkama aracıyla düzenli olarak dezenfekte eden ekiplerimiz, ana arterleri ve caddeleri düzenli olarak köpüklü su ile yıkadı. Belediyemize bağlı sosyal tesislerde karekod menü sistemine geçilerek masa ve sandalye düzeni sosyal mesafe kuralına uygun şekilde düzenlenmiştir. Cuma Namazı kılınacak pazaryerleri, namaz öncesi dezenfekte edilip, Cuma Namazı için pazaryerine gelen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak tek kullanımlık maske ve seccade dağıtımı yaptık.  Salgın riskini en aza indirmek için kent genelindeki yaklaşık 400 berber, kuaför ve güzellik salonları dezenfekte edilerek, maske ihtiyaçları ücretsiz olarak karşıladık. Pandemi sürecinde, anasınıfı ve ilkokul 1, 2, 3, 4. sınıf öğrencilerinin eğitimlerine katkı sağlamak amacıyla, Kütahya Belediyesi Online Eğitim Portalı açılmıştır, ifadelerini kullandı.

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim IŞIK, ayrıca yeni normal sürecinde belediye ve diğer kurumların aldığı kararlara uyumları konusunda tüm vatandaşlarımıza teşekkürlerini sundu.

PAYLAŞ