S.S. Kütahya Yaş Sebze ve Meyve Üreticiler Birliği ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı İsmail Çınar, sosyal medya platformlarında yankılanan dışarıdan ürün getirip köylü pazarında satma iddiaları ile ilgili net konuşarak yetkililere seslendi.
“En başta devlet olmak üzere herkes etkileniyor”
Zarardan dolayı birçok grubun olumsuz etkilendiğini belirten Başkan Çınar, “Bu konu üreticinin feryadıdır. Köy pazarlarındaki bu simsarlar daha köylünün turfanda dediği yerli ürünü pazara çıkartmadan, başka illerden ve ilçelerden hal bildirimi yapmadan hem sebze esnafına hem de üreticiye darbe vuruyorlar. Çünkü köylü pazarında satıyorlar hem esnafı vuruyor hem köylü üreticiyi vuruyor hem de hiçbir vergi ödemediği için devleti vuruyor. Üstüne üstlük vatandaşı köylü pazarında yerli mal ürettim diyerek kandırıyor” dedi.
“Komisyon kurularak sorunlar çözüme kavuşturulmalıdır”
Sorunla ilgili olarak çözüm önerileri geliştirdiklerini vurgulayan Başkan İsmail Çınar, “Bunun çaresi 500 metrekare alandan Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) üye olarak başlıyor. ÇKS almak basit örneğin Ziraat Odalarına kayıt açtırıyor. Evrakları Köy ya da Mahalle Muhtarı ve 2 azaya imza ettirip tekrar Ziraat Odasına giderek kaydı oluşturulan çiftçi belgesi veriliyor. Bu simsar bu belgeyi Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne götürüp teslim ediyor bu noktadan sonra sisteme kayıtlı çiftçi oluyor. Bu belgeyle semt pazar yerlerinde ürettiği ya da alıp sattığı ürünleri tezgahına koyup satabiliyor. Esas denetlenmesi gereken konu bu noktadan sonra köylü pazarına gelen ÇKS belgeli herkes satış yapabilir. Köylüler gerçek üreticileri bildiği için bunları hal zabıtasına ya da 153 ihbar hattına şikayetini bildiriyor. Pazara gelen zabıtalar bu simsarlık yapan kişilerin tezgahında 100 kilogramın altında ürün olduğu için cezai işlem yapamıyor. Bu durumda da gerçek üretici zabıtanın pazar yerlerinde her konuya karıştıkları bu konuya çözüm bulamadıkları için zabıtaya yükleniyorlar Çözümü sebze meyve üretimini pazarlama konusunda bir denetleme komisyonu oluşturulmalı. Bu komisyonda da ilgili kurum ve kuruluşlardan birer temsilci bulundurulmalıdır” dedi.
“Konunun öneminin farkında olalım”
Bu konunun önemine cümlelerini sonlandırırken tekrardan değinen İsmail Çınar, “Biz Kooperatif Birliği olarak çaresiz kalıyoruz. Bizim kolluk gücümüz yok, gerekli yerler ile görüşmeler yaptım. Gerekli makamlar bu konunun incir çekirdeğini doldurmayacak konu olarak görüyorlar. Lütfen görmesinler ve bizi mağdur etmesinler” şeklinde konuştu.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz