Türk Eczacılar Birliği 35. Bölge Kütahya Eczacı Odası Başkanı Süleyman Cahit Ceylan, ilaç konusunda yurtdışına bağımlı olunmasının mağduriyetlere yol açtığını belirtti.
“Komple çekilmedi ama bazı ilaçlarını satışa durdurdu”
Bahse konu olan firmanın yaşadığı süreci aktaran Başkan S. Cahit Ceylan, “Ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bir ilaç firması, dağıtım kanallarına gönderdiği bir yazıyla Türkiye pazarındaki satışa sunduğu bazı ilaçların satışını sonlandırdığını duyurmuş, firmanın İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörlüğü tarafından da bir basın kuruluşuna “mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık” açıklaması yapılmıştır. Söz konusu firma geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada şirketlerinin Türkiye’den çekildiği yönündeki haberlerin asılsız olduğunu ifade etmiştir. Açıklamada kamuoyunda haberlere esas olan bazı ilaçların satışının durdurulmasıyla ilgili farklı bir gelişmeden bahsedilmemiştir” dedi.
“Asıl sorun hastaların mağduriyeti”
Odaklanılması gereken konunun önemli ilaçların durması olduğunu vurgulayan Başkan Ceylan, “Konunun özü, firmanın Türkiye pazarından kısmen ya da tamamen çekilip çekilmemesi değildir. Konunun esası, epilepsi, Alzheimer, migren hastalarının kullandığı ilaçlar ile göz damlalarını içeren bazı ilaçların satışının durdurulması ve bu ilaçların bazılarının eşdeğerlerinin de olmaması nedeniyle hastalarımızın yaşadığı mağduriyettir. Firma tarafından yapılan açıklamada bu konuya açıklık getirilmemiştir” diye konuştu.
“Yerli ilaç üretimi şart”
Başkan Ceylan, ilaca erişimde yaşanan sıkıntılı dönemde hastaları ve kamuoyunu ilaç eczacılığı faaliyetleri hakkında şeffaf bir şekilde bilgilendirmenin mesleki bir sorumluluk olduğunu belirtti. Ayrıca, yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi ve üretilen ilaçların halka sunulması gerektiğini vurgulayarak, Türk Eczacıları Birliği olarak konuyla ilgili gereken sorumluluğu alacaklarını ve yetkililere çağrıda bulunacaklarını ifade etti. Hastaların mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için ilgili tedbirlerin acilen alınması konusunda yetkililere çağrı yapıldı.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz.