Kütahya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahattin Atakan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde uyarılarda bulundu.
“Yeteri kadar stoğumuz mevcuttur”
30 günden daha az kalan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların bir kısmı kırsal bölgelerde bulunan işletmelerden veya çiftliklerden hayvanlarını ayırttırıyorken bir kısmı da her Bayram olduğu gibi bu bayramda da Canlı Hayvan Pazarının açılması bekliyor. https://www.kutahyaninsesi.com/ haber sitesinde yer alan habere göre hem üretici hem de müşteri için önem arz eden hayvan stoğu ile ilgili konuşan Başkan Atakan, mevcutta vatandaşın isteğinden daha fazla hayvanın her daim pazarda olduğunu ve olacağını belirtti.
“Maliyetler 3, fiyatlar ise 2 kat artmıştır”
Başkan Atakan, bu yılki kurban fiyatlarının neden arttığını ise şu ifadelerle açıkladı; “Hayvanlar yani kurbanlıklarda maalesef enflasyondan nasibini almak zorunda kaldı. Maliyetlerimiz yani en başta yem fiyatı 3 kat artmışken fiyatlar ise 2 kat artmıştır.
“Sağlıklı olması ilk baştaki koşuldur”
Vatandaşların kurban alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini de sıralayan Başkan Bahattin Atakan, “İlk baştaki koşul sağlıklı olmalıdır çünkü bu iş hayır işi olduğu için hayrın kötüsünü işlememek gerekmektedir ayrıca kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri de bu pazarlarda sürekli kontrol devriyesi gerçekleştirmektedir. O yüzden vatandaşın gönlü rahat olabilir” dedi.
“Canlı olarak yayınlanmasını talep ediyorum”
Vekaleten kurban kesimine yönelik bir öneriyi dile getiren ve uyarıda bulunan Bahattin Atakan, “Vekaleten kurban kesimlerinde mutlaka kesilen hayvanın kesim esnasındaki videosunu istesinler hatta bu işler uğraşanlar sosyal medya üzerinden veya bir ajans üzerinden bunu canlı yayınlasın ki en şeffaf din olan İslam’a uygun bir ibadet yapmış olalım. Biz bu yardımseverlikten dolayı çok mutluyuz ama bu işi düşük fiyatla istismar edenlerinde olduğunu gerçeğini unutmuyoruz. Vatandaşlarımızın bu konudaki hassasiyetini ilk başta yurtiçinde göstermesini talep ediyoruz” diye konuştu.
“Kontrollü kesim önemlidir”
Alımda olduğu kesimde de ilk baştaki koşulun “sağlık” olduğunu vurgulayan Başkan Atakan, “Nasıl ki alırken sağlıklı olmasına önem atfediyorsak kesildiği ortamında sağlıklı olması için gereken önemi vermeliyiz. Halkın göremeyeceği ama veterinerlerin göreceği hastalıklar olabilir. Bu yüzden veteriner kontrolünün olduğu bir ortamda kurbanlığın kesilmesi gerekmektedir. Kesilen et ise derin dondurucu mutlaka dinlendirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Basılı ve dijital abonelikleriniz için: 0.274.333 43 36’yı arayabilir, [email protected] adresine mail atabilirsiniz