BAŞARIYA ENGEL YOK

2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) koordinasyonunda Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmeye hak kazanan 2 milyon 37 bin TL bütçeli “Taş ve Gümüş Takıya Dönüşüyor, Engeller Kalkıyor” projesinin protokolü imzalandı.


DPÜ Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen imza törenine; Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, ZAFER Genel Sekreteri Veli Oğuz, Teknoloji Transfer Ofisi Başkanı Ersan Öz, Sakatlar Derneği Kütahya Şube Başkanı Hatice Yakar, proje ekibi Prof Dr. Levent Mercin, Doç Dr. Haldun Şekerci, Öğr. Gör. M. Tahir İyioğlu, doktora öğrencisi Merev Arıyürek katıldı. 


“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ HEM ÜRETECEK HEM DE KAZANACAK”


Taş ve Gümüş Takıya Dönüşüyor, Engeller Kalkıyor projesinin özel bir proje olduğuna dikkat çeken Vali Ali Çelik, “Engelli vatandaşlarımızın hayatın içerisinde yer alması ve kendilerini değerli hissetmesi bizim için çok kıymetli. Engelli vatandaşlarımız, “Taş ve Gümüş Takıya Dönüşüyor, Engeller Kalkıyor” projesinin hayata geçmesiyle birlikte öğrenecek, üretecek ve istihdam edilecekler” dedi.


“EN BAŞARILI KALKINMA AJANSI”


Zafer Kalkınma Ajansının SOGEP kapsamında TR33 bölgesi adına 4 ilden sunduğu 12 projenin tamamına destek alarak Türkiye’nin en başarılı kalkınma ajansı olduğunu ifade eden Vali Çelik, Kütahya’nın onaylanan 3 projesiyle 4 milyon 698 bin 24 TL yatırım alacağını hatırlattı. 


“DAHA İYİ SONUÇLAR ALACAĞIZ”


Projedeki iş birliği ve uyumdan memnuniyet duyduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür eden Vali Çelik, “DPÜ iş birliğinde hazırlanacak projelerle başarılı sonuçlar elde etmeye devam edeceğiz” dedi. 


Vali Çelik konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Üniversitemizin, STK ve kamu kurumlarıyla iş birliğinin yaygınlaştırılması açısından önem arz eden bir proje. Üniversitenin bir şehri başka bir noktaya taşıyabilecek bir gücü var. Köklü bir geçmişe sahip olan üniversitemizle, bilim insanlarımızla hazırlanan proje sayıları çoğaldıkça daha iyi sonuçlar alacağız.”


“BAŞARISIZ OLMAMIZ İÇİN HİÇBİR NEDEN YOK”


Kütahya Valiliği, Kütahya Belediyesi, DPÜ, TTOAŞ ile Sakatlar Derneği Kütahya Şubesi ortaklığında hayata geçirilecek Taş ve Gümüş Takıya Dönüşüyor, Engeller Kalkıyor projesinin başarısız olmasında hiçbir neden olmadığının altını çizen Vali Çelik, “İstihdamı, üretimi destekler nitelikte sürdürülebilirliği sağlamak için elimizden gelen katkıyı sunacağız. Üniversitemizin bu projede yer alması büyük bir güç. Başarısız olmamız için hiçbir sebep yok” diye konuştu.


Vali Çelik’in konuşmasının ardından GSF Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, proje hakkında katılımcıları bilgilendirdi.


“SÜS TAŞI ŞEKİLLENDİRME VE GÜMÜŞ TAKI İŞLEMECİLİĞİ CANLANDIRILIP İSTİHDAM SAĞLANACAK”


Projenin genel hedefi ve amaçları hakkında bilgiler veren GSF Dekanı Prof. Dr. Levent Mercin, “UNESCO tarafından Zanaat ve Halk Sanatları alanında Yaratıcı Şehir ilan edilen Kütahya’da süs taşı şekillendirme ve gümüş takı işlemeciliği gibi ilin tarihinde yer alan ancak unutulmaya yüz tutmuş bir zanaat alanının yeniden canlandırılarak başta engelli bireyler olmak üzere dezavantajlı grupların istihdamının ve istihdam edilebilirliklerinin artırılmasına yönelik alternatif bir iş kolunun oluşturulmasına katkı sağlamak” dedi.


“BİN 280 SAAT EĞİTİM VERİLECEK”


Proje kapsamında 100 engelliye temel ve butik kuyumculuk, 20 engelliye ise ileri takı tasarımı ve üretimi konusunda eğitim verileceğini belirten Mercin, 5 modül eğitimin toplam bin 280 saat süreceğini söyledi.


“28 ENGELLİ BİREY İSTİHDAM EDİLECEK”


Kütahya Belediyesi tarafından tahsis edilen tarihi konakta Süs Taşı İşleme Atölyesi, Gümüş Takı İşleme Atölyesi, Takı Tasarımı Atölyesi ve İleri Teknoloji Takı Tasarımı Atölyesi olmak üzere 4 atölye kurulacağını kaydeden Mercin, 20 engelli bireyin geçici, 8 engelli bireyin ise sürekli istihdam edileceğini belirtti. 


Program, protokolün Vali Ali Çelik ile proje ortakları tarafından imzalanmasıyla sona erdi. 

PAYLAŞ