2010 yılında Türkiye’de ilk kez evsel atık, kül ve ambalaj atıklarını ayrı ayrı toplayan Tavşanlı Belediyesi uygulamasına devam ediyor. Başkan Güler, “Belediye olarak 2020 yılında 23 bin 573 tonu evsel, 1091 tonu ambalaj ve 21 tonu da bitkisel atık yağı olmak üzere toplam 24 bin 685 ton atığı kaynağında ayrı olarak topladık” dedi.
Temiz bir çevre ve sağlıklı yaşam alanları için geri dönüşüme büyük önem veren Tavşanlı Belediyesi, 2020 yılı içerisinde yaptığı çalışmalar ile toplam 24 bin 685 ton atık topladı.
Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Güler, şehre kazandırılan çöp konteynerleri ve çöp toplama sistemi sayesinde, çöpler ve evsel atıkların Temizlik İşleri Müdürlüğü eliyle hızlı ve temiz bir şekilde toplandığını söyledi.
“21 TON BİTKİSEL ATIK YAĞI GERİ DÖNÜŞTÜRDÜK”
Tavşanlı ilçe merkezinde 19 noktaya bitkisel atık yağ toplama bidonlarının bırakıldığını belirten Başkan Güler, “İlçemizde bitkisel atık yağların toplanması için sözleşmesi olmayan işletmelerin, lisanslı firmalarla sözleşme imzalamalarını sağladık. Mahalle muhtarları ile ortaklaşa çalışma yapılarak 19 noktaya bitkisel atık yağ toplama bidonları bıraktık. Toplu yaşam alanlarında bilgilendirme çalışmaları yaptık. İlçemiz de 50 işletme ve hanelerden bitkisel atık yağların alınması yönünde yapılan çalışmalarla toplam 21 ton bitkisel atık yağların geri dönüşümünü sağladık” ifadelerini kullandı.
Başkan Güler ayrıca atık pil ve akümülatörlerin de evsel atıklardan ayrı toplanması için toplama üniteleri oluşturduklarını ifade etti.
“49 TON KULLANILMIŞ EŞYA TOPLADIK”
Belediye Başkanı Mustafa Güler, ilçe merkezinde farklı noktalara konulan giysi ve ayakkabı kumbaraları ile 2020 yılında 49 ton 100 kilogram kullanılmış eşya topladıklarını dile getirerek, “Kullanılabilecek olanlar Belediye Sevgi Çarşı’sında değerlendirilirken kullanılamayacak olanların geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye katkı sağladık” diye konuştu.
– “SOKAK HAYVANLARINI TEDAVİ EDİYORUZ VE SAHİPLENDİRİYORUZ”
Tavşanlı Belediyesi Hayvan Barınağı’nda sokak hayvanlarının yaşantılarını geçirecek alanlar dışında tedavi merkezi ve sahiplendirme çalışmalarının da yapıldığını dile getiren Belediye Başkanı Mustafa Güler, 2020 yılında 93 adet köpeğin sahiplendirildiğini söyledi.
Güler, “2017 – 2020 yılları arasında Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği işbirliğiyle toplam 1795 köpek, 44 kedi, 2020 yılında barınak bünyesinde de 48 adet kedi kısırlaştırılmıştır. Çalışmalar periyodik olarak devam etmektedir. Ayrıca sokaklardaki can dostlarımızın yiyeceği ve suyuyla da ilgileniyoruz” diye konuştu.
– “İLAÇLAMA ÇALIŞMALARIMIZ YILIN 12 AYI DEVAM EDİYOR”
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde yapılan ilaçlama çalışmalarında sadece ergin zararlılarla değil, yılın 12 ayının tamamında larva ve kışlak mücadelesinin de yapıldığını vurgulayan Başkan Güler, “Kullanılacak ilaçların, Sağlık Bakanlığı tarafından bu konuya yönelik olarak ruhsatlandırılmış olmasına dikkat ediyoruz. Zararlılarla mücadelede, larva ve erginler için farklı ilaçlar kullanılmasına, direnç gelişimini önlemek açısından farklı gruplardan ürünlerin tercih edilmesine önem veriyoruz. İlaçlar hedef dışındaki canlılara ve çevreye karşı en az derecede zarar verecek ürünlerden seçiliyor” diye konuştu.
– “57 ARSA KAZI, 46 BİNA YIKIM İZNİ VERDİK”
İnşaat ve moloz benzeri atıkların çevreye gelişigüzel atılmaması için gerekli önlemleri aldıklarını ifade eden Başkan Güler, “Yasağa uymayanlar hakkında 29 bin 832 TL cezai işlem uyguladık. Ayrıca hafriyat ve inşaat atığı ile moloz gibi atıkların taşıma işiyle uğraşan vatandaşlarımıza yetki belgeleri dağıtarak konunun belediyemizce denetim altına alınmasını sağladık. 2020 yılı içinde 57 adet arsa kazı izni, 46 adet bina yıkım izni verdik. Ayrıca çevre konusunda 150 adet işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı başvurusunu inceleyerek sonuçlandırdık” şeklinde konuştu.
– “37 KAMU KURUM VE KURULUŞLAR İLE SİTELERİ DENETLEDİK”
Belediye Başkanı Mustafa Güler, “Konutların ısınma sistemleri ve yakıt denetimleri her yıl düzenli olarak katı yakıt kullanımı konusunda yayımlanan yönetmelikle 37 adet kamu kurum ve kuruşları ile siteleri denetledik. Bize gelen talep ve şikayetler doğrultusunda apartmanların kalorifer kazan görevlilerinin ateşçi belgelerini kontrol ediyoruz, torbalanmamış ve menşei belgesi bulunmayan kömürlerin kullanımına izin vermiyoruz” dedi.