Meclis’e sunulan Karayolları Trafik Kanunu değişikliğiyle, hız ihlali, kırmızı ışık,
PLAKA VE ARAÇ DÜZENLEMELERİ
Yeni düzenlemeye göre, Kütahya’da tescil plakasını okunmaz hale getiren sürücülere 140 bin TL para cezası uygulanacak. Ayrıca bu araçlar 30 gün trafikten men edilecek. Yük taşımacılığı yapan 3.500 kg üzeri araçlarda ve 17+ koltuklu otobüslerde takograf kullanımı zorunlu hale geliyor. Taksilerde ise taksimetre bulundurma zorunluluğu getiriliyor.
HIZ İHLALLERİ ARTIK DAHA AĞIR SONUÇLANACAK
Kütahya genelinde hız sınırını aşan sürücüler için ciddi yaptırımlar geliyor:
46–55 km/s aşımında: 30 gün sürücü belgesi geri alınacak
56–65 km/s aşımında: 60 gün
66 km/s ve üzeri aşımında: 90 gün
Ayrıca geçiş üstünlüğü olan ambulans, itfaiye ve polis araçlarına yol vermeyenlere 15 bin TL para cezası uygulanacak. Ambulansa yol açmayanlara ise 46 bin TL ceza ve 30 gün ehliyet geri alma cezası geliyor.
KIRMIZI IŞIK VE CEP TELEFONU CEZALARI ARTIYOR
Kırmızı ışık ihlali yapan sürücüler 60 gün ehliyet geri alma cezası alacak. Seyir halinde cep telefonu kullananlara 5 bin TL, gürültü çıkaran egzozlu araç kullananlara ise 16 bin TL ceza uygulanacak.
TRAFİKTE SALDIRI VE ARAÇ YARIŞI YASAKLANDI
Kara yollarında başka sürücüleri takip edip saldırıda bulunanlara 180 bin TL ceza, 60 gün ehliyet geri alma ve aracın 30 gün trafikten men cezası geliyor. Araçlarla yarış yapanlara ise 46 bin TL ceza ve 2 yıl ehliyet geri alma cezası uygulanacak.
YENİ YARGI PAKETİYLE GELEN EK CEZALAR
11. Yargı Paketi kapsamında, geçerli olacak yeni cezalar şöyle:
Ölümlü veya yaralanmalı kazada olay yerinden kaçan sürücülere 1–3 yıl hapis
Yerleşim yerinde silahla ateş edenlere 1–5 yıl hapis
Yol kesme eylemi yapanlara 1–3 yıl hapis, aracı götürenlere 2–5 yıl hapis cezası alacak.