KESK Kütahya Dönem Sözcüsü Hilal Gökbel, Orta Vadeli Program’a tepki göstererek, OVP’nin emekçilerin gelirini azaltırken sermayeyi koruyan politikaları sürdürdüğünü söyledi.
“ENFLASYON DÜŞMÜYOR, HEDEFLER YÜKSELİYOR”
Gökbel, önceki OVP’de yüzde 16 olarak açıklanan 2026 enflasyon hedefinin yüzde 28,4’e, 2027 hedefinin yüzde 9’dan yüzde 21’e, 2028 hedefinin ise yüzde 8’den yüzde 13,5’e çıkarıldığını belirtti. Buna rağmen kamu emekçilerinin 2027 yılı zammının yüzde 5+4 olarak bırakıldığını vurgulayan Gökbel, “Enflasyon hedefini yükselten iktidar, emekçiye ek zam yapmıyor. Acilen ek zam talebimiz karşılanmalıdır” dedi.
“GÜVENCELİ ESNEKLİK, GÜVENCESİZ GELECEK”
Geniş tanımlı işsizliğin yüzde 30,6’ya ulaştığını belirten Gökbel, OVP’de güvenceli ve kadrolu istihdam yerine “yeni nesil çalışma modelleri” ve “güvenceli esneklik” ifadelerine yer verilmesini eleştirdi. Bunun gençler açısından güvencesizlik ve geleceksizlik anlamına geldiğini savundu.
İŞLETME HAKKI DEVİRLERİNE SERT ELEŞTİRİ
Gökbel, 2025’te vergi gelirlerinin yüzde 62,4’ünün KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerden geldiğini, kurumlar vergisinin payının yüzde 11,1’de kaldığını belirterek vergi yükünün emekçilerin sırtında olduğunu söyledi.
OVP’ye göre 2027’de 4 trilyon 93 milyar TL faiz ödemesi yapılacağını belirten Gökbel, aynı dönemde 183 milyar TL özelleştirme geliri hedeflendiğine dikkat çekti. Köprü ve otoyolların işletme haklarının devredilmesine de tepki gösteren Gökbel, kamu varlıklarının sermayeye aktarılmasının yurttaşlara daha yüksek maliyet olarak döneceğini ifade etti.
“HALK İÇİN, EMEK İÇİN BÜTÇE İSTİYORUZ”
MESEM kapsamında 2025 ve 2026 yıllarında 9 bin 950 öğrencinin iş kazası geçirdiğini, 37 öğrencinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Gökbel, buna rağmen OVP’de özel sektörün mesleki eğitimdeki rolünün artırılmasını da eleştirdi. KESK olarak OVP’yi kabul etmediklerini belirten Gökbel, “İnsanca yaşamaya yetecek ücret, adil vergi sistemi, halk için ve emek için bütçe, güvenceli iş ve güvenli gelecek için omuz omuza verelim” çağrısında bulundu.