Altıntaş’ta Lavantadan İlaca, Safrandan Kozmetiğe Yeni Dönem

Altıntaş’ta lavanta, kekik ve safran işlenerek ilaç ve kozmetik sektörlerine hammadde olacak. Hedef, tarıma katma değer ve bölgeye yeni istihdam sağlamak.

TARLADAN SANAYİYE YENİ ÜRETİM ZİNCİRİ

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Altıntaş bölgesinde tarımsal üretimi yüksek katma değerli sektörlerle buluşturacak yeni bir üretim modelinin hedeflendiğini açıkladı. KUTSO Meslek Komiteleri Toplantısı’nda konuşan Argat, bölgede yetiştirilen lavanta, kekik ve safran gibi ürünlerin işlenerek ilaç ve kozmetik sektörlerine hammadde sağlayacak bir üretim zincirine dönüştürülmesi için çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

LAVANTA, KEKİK VE SAFRAN KATMA DEĞERE DÖNÜŞECEK

Altıntaş’ın tarımsal potansiyelinin yalnızca ham ürün üretimiyle sınırlı kalmaması hedefleniyor. Planlanan modelle, bölgedeki ürünlerin işlenmesi ve sanayiye kazandırılması sayesinde tarımsal üretimin ekonomik değerinin artırılması amaçlanıyor. Argat, söz konusu üretim zincirinin kırsal kalkınmayı destekleyeceğini, bölgede yeni istihdam alanları oluşturacağını ve Kütahya ekonomisinin çeşitlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

HEDEF: ÜRETİMDEN İŞLEMEYE, İŞLEMEDEN SANAYİYE

Altıntaş’ta hayata geçirilmesi planlanan model, tarım ile sanayi arasında yeni bir köprü kurmayı hedefliyor. Lavanta, kekik ve safranın işlenerek ilaç ve kozmetik gibi katma değeri yüksek sektörlere hammadde olarak kazandırılmasıyla bölge üreticisinin de daha güçlü bir ekonomik yapıya kavuşması öngörülüyor.

SANAYİCİYE MODERN ÜRETİM ALANLARI

Öte yandan sanayi alanındaki çalışmalara da değinen Argat, büyümek isteyen işletmeler için modern ve donanımlı üretim alanları oluşturulmasına yönelik kooperatif modeli üzerinde çalışıldığını söyledi. KUTSO üyelerinden gelen ihtiyaçların projelere dönüştürüldüğünü belirten Argat, iş dünyasının taleplerine yönelik somut çözümler geliştirmeye devam ettiklerini ifade etti.

PAYLAŞ